У Києві розпочала роботу Вільна бібліотека

Кияни зможуть брати та читати книжки безкоштовно

Відтепер у столичному парку Шевченка можна брати книжки, залишаючи навзамін свої, повідомляє «Україна молода».

Раніше у парку вже діяла точка буккросингу, утім, з’явилися три нових у вигляді яскраво-жовтої латинської букви «V», що символізує соціальний проект «Vільна бібліотека».

Фото: fashionpark.kiev.ua

Такий дизайн пунктам вільного обміну книжками запропонувало подружжя Володимира Падуна і Людмили Роздобудько-Падун. Конкурс на ескіз боксів був оголошений у лютому. Ініціював проект Kiev Fashion Park, а меценатами стали Олексій, Олена та Марина Мірошніченки.

У «Вільній бібліотеці» вже є перші книжки. Їх надало видавництво «Фоліо», яке пообіцяло підтримувати бібліотеку просто неба і в подальшому.

Фото: fashionpark.kiev.ua

Окрім цих, також в буккросингу є багато радянських видань, кілька Біблій, збірка науково-фантастичних повістей, два номери радянського журналу «Математика. Кібернетика», кілька дитячих книг тощо. 

Серед запропонованих видань українською мовою - лише п’ять: вибране Миколи Бажана, «Молодість» Олександра Бойченка, два підручники із зарубіжної літератури за 6-й клас та брошура з картинами Валентини та Віктора Бистрякових. Не обійшлося і без рекламних каталогів.

Торговець, що працює недалеко від боксів, поділився своїми спостереженнями: найбільш активно приносять книги люди похилого віку, а забирає їх переважно молодь.

Фото: exclusive-style.kiev.ua

«Щоб буккросинг досяг успіху, потрібно, щоб хтось декілька місяців постійно приносив сюди книги. Адже в наших людей такий менталітет, що потрібно все забирати тільки для себе. До того ж асортимент тут найчастіше маловідомий та нецікавий. На цьому тижні плануємо на заміну книги, яку ми взяли, принести дитячу літературу наших дітей, що вони вже прочитали. Ідея насправді дуже хороша. Це варто розвивати», - кажуть користувачі «Вільної бібліотеки».

Керівник проекту Kiev Fashion Park Олена Зубкова поділилась думками з приводу подальшої долі нового проекту: «Буккросинг дуже популярний у світі. Своїм проектом «Вільна бібліотека» ми хотіли б підтримувати і розвивати культуру читання живої книги. Деякі городяни та гості столиці забирають їх з боксів безповоротно. Але ми все одно сподіваємося на людську порядність».

Фото: worldpress.com.ua

Подібний бокс буккросингу найближчим часом планують встановити біля станції метро «Золоті Ворота». До осені їх з’явиться ще чотири - в зелених зонах міста. Подібні бібліотеки можна зустріти ще в близько 20 містах України.