У США помер штурман літака, що скинув атомну бомбу на Хіросіму

Останній член екіпажу літака "Енола Гей", який атакував Хіросіму ядерною бомбою, помер у США у віці 93 років

Теодор Ван Кірк на прізвисько "Голландець" помер у будинку для літніх людей в штаті Джорджія з природних причин, передає Еспресо.TV з посиланням на "РИА-Новости"

У момент бомбардування йому було 24 роки. 

"Я знаю, що він був визнаний героєм війни, але ми всі його знали як прекрасного батька", - повідомив журналістам син Ван Кірка. 

У 2005 році в інтерв'ю Ван Кірк сказав, що досвід війни довів йому марність воєн і ядерних бомб у вирішенні будь-чого, і він хотів би, щоб всю зброю на Землі було знищено. 

Льотчик літака "Енола Гей" Морріс Джеппсон помер у квітні 2010 року у віці 87 років. У листопаді 2007 року у віці 92 років помер Пол Тіббетс, пілот і командир бомбардувальника. 

О 8 годині 15 хвилин 6 серпня 1945 бомбардувальник Б-29, названий "Енола Гей" на ім'я матері Тіббетса, скинув атомну бомбу "Малюк" з тротиловим еквівалентом 20 тисяч тонн на Хіросіму.

Бомба вибухнула на висоті 580 метрів над містом. В результаті вибуху загинули 66 тисяч осіб, 69 тисяч були поранені. 

Надалі від радіаційного ураження в Хіросімі померли ще кількасот тисяч людей. Місто було зруйноване приблизно на дві третини. Це стало першим в історії людства використанням атомної енергії. На жаль - у військових цілях.