В ООН констатують втручання Росії у справи України

Про це повідомляє Світовий конгрес українців, посилаючись на звіт ООН

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй (ООН) з прав людини у своєму останньому звіті про Україну, оприлюдненому 28 липня 2014 р., відзначило погіршення ситуації щодо прав людини у Східній Україні.

 У звіті ООН на 65 сторінок, який охоплює період від 8 червня 2014 р. до 15 липня 2014 р., наголошується, що від середини квітня 2014 р. озброєні групи викрали у Східній Україні 717 осіб, а зокрема журналістів, представників ОБСЄ, державних службовців і цивільних осіб, у тому числі 392 дівчини і жінки. Багато жертв зазнали тортур та залишається невідомим місцезнаходження 375 осіб.

Ескалація конфлікту призвела до того, що було вбито більше 1 тис цивільних осіб, кількість яких зростає у зв’язку з інтенсивними боями із використанням важкої зброї навколо населених пунктів.

Цей звіт вказує на участь Росії у конфлікті в Східній Україні, стверджуючи, що “Професіоналізація озброєних угруповань, що воюють на Сході, стає цілком очевидною і відкрито визнається. Їхні керівники, багато з яких є громадянами Російської Федерації, є треновані та загартовані досвідом участі у воєнних конфліктах, як наприклад, у Чечні (Російська Федерація) та Придністров’ї (Молдовська Республіка)." 

Безпосереднім впливом на регіони, які знаходяться за межами охоплених війною територій, стало зростання кількості внутрішньо переміщених осіб, більшість з яких жінки і діти, які мають бути розміщені в інших частинах країни. Як зазначається в звіті, станом на 15 липня 2014 р. налічується 86,609 внутрішньо переміщених осіб, які покинули своє житло в Криму та Східних частинах України.

У звіті ООН висловлюється стурбованість з приводу потенційно нової хвилі внутрішньо переміщених осіб з Криму протягом найближчих місяців через жорсткі обмеження, продовження переслідувань і дискримінацію етнічних українців, кримських татар та представників груп меншин взагалі, а також строгих обмежень прав на асоціації, мирні зібрання і висловлення думки.

“Російське військове втручання на Сході України та незаконна анексія Криму вже стали величезним негативним ударом для українського народу. Міжнародне співтовариство мусить допомогти Україні покласти край цій жорстокій агресії з боку Російської Федерації,” – заявив Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій.

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р., СКУ був визнаний у 2003 р. неурядовою організацією у Економічній та соціальній раді Організації Об’єднаних Націй зі спеціальним консультативним статусом.