Європа запустила останню „космічну вантажівку” з серії ATV

З космодрому в Куру (Французька Гвіана) до Міжнародної космічної станції стартувала ракета "Аріан-5" з встановленим на ній модулем європейського вантажного корабля програми ATV

Про це повідомляє ІТАР-ТАРС.

Кораблю, що завершив серію з п'яти автоматичних "вантажівок" Європейського космічного агентства, присвоєно ім'я Жоржа Леметра, бельгійського вченого, одного з творців теорії "Великого вибуху", що пояснює механізм зародження Всесвіту.

На відміну від своїх чотирьох попередників, "Жорж Леметр" взяв на борт особливо великий вантаж, що нараховує більше 1,2 тис. предметів. Загальна маса корисного навантаження перевищує 20 тонн. З них 6,6 тонни припадає на вантажі для МКС і його екіпажів. Це великий запас палива - 3 тонни, а також найбільший за весь час поставок на станцію обсяг питної води - 850 літрів, близько 3 тонн продуктів харчування.

З устаткування "Жорж Леметр" доставляє на МКС експериментальний інфрачервоний датчик "Ліріс", призначений для створення удосконалених систем зближення з астероїдами або різними елементами "космічного сміття" - залишками ракет і апаратів, що обертаються навколо Землі. Датчик дозволяє одночасно визначати форму, швидкість і напрямок руху космічного тіла.

"Вантажівка" "Жорж Леметр" після фази польоту в автономному режимі 12 серпня автоматична зістикується з МКС, що знаходиться в даний час на відстані в 400 км від земної поверхні. Протягом шести місяців його герметичні відсіки стануть частиною станції, надавши космонавтам додаткові приміщення для роботи і відпочинку.

По завершенню місії вантажний корабель буде заповнений відходами та сміттям і відправлений до Землі. При цьому він буде зближуватися з нашою планетою за особливою, менш похилою ніж зазвичай траєкторією, що дозволить фахівцям відпрацювати завдання майбутнього надійного знищення в земній атмосфері самої 400-тонної станції МКС. ЄКА та Французький центр космічних досліджень на даний момент, однак, ще не дали остаточного дозволу на такий експеримент.

Польотом цього корабля ЄКА завершує програму ATV, на яку працювали 3 тис. осіб і три десятка компаній і НДІ. ЄКА витратило на даний проект близько 2,5 млрд. євро. Вартість одного корабля, створюваного під керівництвом основного підрядника і розробника - Airbus, склала 450 млн євро. Разом з російськими "Прогресами" кораблі ATV стали єдиними, здатними здійснювати автоматичну стиковку. Решту "гостей" МКС підтягує до себе за допомогою механічного маніпулятора.

Перший автоматичний корабель програми ATV, названий "Жюль Верн", був направлений до МКС ще в 2008 році. Тепер постачання МКС здійснюватимуть російські "Прогресси", а також кораблі, створені американськими приватними компаніями, що працюють за контрактами на НАСА.