Енергетики Ахметова допомогли Україні зберегти 30% експортної виручки

Авдіївський коксохімічний завод, знеструмлений 28 липня через бойові дії, в даний час підключений до енергопостачання та почав відновлювати виробничий процес

Про це повідомив генеральний директор об'єднання коксохімічних підприємств "Укркокс" (Дніпропетровськ) Анатолій Старовойт, передає Еспресо.TV.

За його словами, зупинка заводу загрожувала внести дисбаланс в роботу всього гірничо-металургійного комплексу України.

Нагадаємо, в металургійній галузі України працює понад 300 тис людей. Найбільші підприємства знаходяться у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій обл. За підсумками 2013 українські металурги експортували 26?5 млн тон металопродукції на суму $14,3 млрд. Гірничо-металургійний комплекс  (ГМК) - це чверть ВВП України.

Гендиректор "Укркокса" підкреслив важливість стабільного забезпечення підприємства електроенергією, так як у випадку його зупинки це позначиться не тільки на ГМК, але й на всій економіці України, а також на позиціях галузі в світі.

Він нагадав, що метпідприємства країни в першому півріччі 2014 року експортували чорні метали на суму більше $ 7 млрд, що складає близько 30% експортної виручки України за півроку.

"Від енергетиків зараз, як ніколи, залежить стабільна робота ГМК", - резюмував експерт.

За даними аналітиків Da Vinci AG Analytic Group, в результаті військових дій на Донбасі російські металурги змогли наростити обсяги експорту плоского прокату і нелегованої сталі на 17,3%. При цьому Україна скоротила експорт прокату чорних металів на 12,5%, що призвело до втрат у $400 млн.

Нагадаємо, Авдіївський коксохімічний завод 28 липня внаслідок бойових дій був повністю знеструмлений. 29 липня спільними зусиллями фахівців ДТЕК і коксохіміків на заводі відновлено подачу електрики.

31 липня завод підключений до другої лінії електропостачання.

Раніше прес-служба групи ДТЕК відзначала, що Авдіївський коксохім балансує на межі екологічної та техногенної катастрофи, оскільки його енергопостачання здійснюється тільки по одному з чотирьох необхідних вводів. Небезпечна ситуація для заводі склалася через пошкодження трьох високовольтних ліній 110 кВ 21-22 липня, коли почалися активні бойові дії в районі Авдіївки.

Протягом трьох днів - з 22 по 25 липня - підприємство працювало всього на одному з чотирьох необхідних вводів з енергопостачання. Два дні енергетики відновлювали другий резервну лінію, однак 26 липня вона знову була пошкоджена.