Лукашенко змусить чиновників жити "на одну зарплату" та віддати державі все "зайве" майно

У Білорусії планується встановити більш детальний контроль за доходами і майном високопосадовців та їхніх родичів, а також заборонити прийом на держслужбу осіб, які вчинили корупційні злочини

Про це в четвер заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, посилаючись на підготовлені відповідні проекти нормативно-правових актів, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс".

Глава держави також зазначив, що планується закріпити можливість вилучення вартості майна службової особи, явно перевищує законні доходи.

"Тобто, якщо виявили, що чиновник живе не за доходами, то та частина майна, яка здобута неправедним шляхом, підлягає вилученню", - пояснив президент на нараді про вдосконалення законодавства щодо боротьби з корупцією.

"Народ повинен знати, як живуть чиновники та їхні родичі, звідки гроші, звідки власність у цих людей. Це нормальна міжнародна норма", - підкреслив він.

Крім того пропонується обмежити право на пенсійне забезпечення держслужбовців і військовослужбовців, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі корупційні та інші злочини. Для забезпечення чистоти управлінського апарату планується встановити заборону на прийом на держслужбу осіб, які вчинили злочини певної категорії.