Уряд Аргентини вдруге за останні 13 років оголосив дефолт

Уряд Аргентини опинився в ситуації дефолту - що означає визнання нездатності платити за своїми боргами

Південноамериканська держава оголошує дефолт вже вдруге за останні 13 років, причому нинішній борг в $1,3 млрд виник якраз після попереднього дефолту в 2001 році, коли хедж-фонди скупили державні облігації за зниженою ціною, передає ВВС

Аргентинські чиновники до останнього моменту намагалися укласти з фондами договір про розстрочення, проте минулої ночі останній раунд переговорів також закінчився нічим.

Суд в США, який розглядає спір між сторонами, встановив останній термін досудового врегулювання між сторонами на 4:00 ранку четверга за Грінвічем (7 ранку за Києвом).

Офіційно влада Аргентини досі так і не оголосила дефолт. На думку аргентинської сторони, суд в США ухвалив несправедливе рішення про те, що Аргентина не може виплачувати свої борги іншим кредиторам до тих пір, поки не розрахується з хедж-фондами.

"Далекосяжні наслідки дефолту передбачити неможливо, але вони абсолютно точно не будуть позитивними", - вважає Деніел Поллак, призначений судом посередник у переговорах.

Тим не менш, експерти передбачають, що ефект від нинішнього дефолту не буде настільки різким, як у 2001 році, коли уряду Аргентини довелося заморозити ощадні рахунки громадян, на вулицях проходили масові протести і сутички з поліцією, в результаті яких кілька людей загинули.