Ізраїль та ХАМАС домовились про 72-годинне перемир'я

Ізраїль і палестинський рух ХАМАС погодилися припинити бойові дії в секторі Газа на 72 години, починаючи з 08:00 години

Про це йдеться в поширеній спільній заяві генерального секретаря ООН Пан Гі Муна і держсекретаря США Джона Керрі, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.

"Представник ООН в Єрусалимі, спеціальний координатор (близькосхідного мирного процесу) Роберт Серрі отримав гарантії, що всі сторони погодилися на безумовне гуманітарне припинення вогню в Газі", - наголошується в комюніке. 

З нього випливає, що перемир'я "розпочнеться в п'ятницю, 1 серпня 2014 року, в 08:00 за місцевим часом. 

"Воно триватиме 72 години, якщо не буде продовжено на подальший період. Протягом цього періоду війська повинні залишатися нерухомими", - йдеться в заяві. 

Перемир'я дозволить доставити в Газу і розподілити серед жителів гуманітарну допомогу, а також надати допомогу пораненим і поховати загиблих. Крім того, буде відновлена інфраструктура, в тому числі система водопостачання і єдина електростанція в Газі. 

"Ми закликаємо всі сторони діяти стримано до тих пір, поки не почнеться це гуманітарне перемир'я, а також повністю виконувати свої зобов'язання на всьому його протязі", - заявили Пан Гі Мун і Джон Керрі. 

Керівництво палестинського руху ХАМАС погодилося сьогодні на оголошене генсеком ООН Пан Гі Муном і держсекретарем США Джоном Керрі 72-годинне гуманітарне перемир'я в секторі Газа. 

З такою заявою виступив офіційний представник ісламістів Самі Абу Зухрі. 

"Розглянувши заклик ООН та враховуючи положення нашого народу, ми погодилися на триденне гуманітарне і обопільне перемир'я до тих пір, поки друга сторона (Ізраїль) буде дотримуватися його", - підкреслив Зухрі. 

Тільки за минулу добу жертвами артобстрілів Ізраїлю стали 79 палестинців, більшість з яких мирні жителі, понад 280 осіб отримали поранення. 

У свою чергу влада Ізраїлю також підтвердили готовність припинити бойові дії терміном на 72 години, про що повідомили в кабміні держави.