Український фільм визнано найкращою документальною стрічкою всіх часів

Стрічка Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом» (1929) посіла перше місце в найавторитетнішому кінорейтингу

Британський кіноінститут (BFI) оприлюднив кіно рейтинг, у якому фільм українського кінорежисера визнано найвизначнішим документальним всіх часів, повідомляє «Українська правда» з посиланням на Національний центр Олександра Довженка.

Українську стрічку визнали кращою 110 експертів з понад 200 критиків та 100 фільммейкерів усього світу.

Фото: www.snob.ru

Фільм «Людина з кіноапаратом» переміг в рейтингу журналу Sight & Sound попри те, що до нього було номіновано понад 1000 фільмів від зародження кінематографа до наших днів, кожен п'ятий з яких був знятий після 2000 року: тим неймовірніше, що німа стрічка 1929 року отримала таке визнання кінопрофесіоналів.

Фото: www.xorosho.com

«Людина з кіноапаратом» - це друга стрічка Дзиґи Вертова, створена на Одеській кінофабриці ВУФКУ спільно з талановитим братом-оператором Михаїлом Кауфманом.

Виключений з Совкіно, де працював доти, Вертов був запрошений до України керівництвом ВУФКУ, яке лояльніше ставилось до мистецьких експериментів, час яких в Росії вже минув.

Фото: seance.ru

Ліберальна політика українського уряду наприкінці 1920-х на противагу догматичній політиці в Росії, спричинила справжній потік еміграції кіномитців в Україну: свої експерименти змогли тут здійснити Дзиґа Вертов, Михаїл Кауфман, Микола Шпиковський, Іван Перестіані, Микола Охлопков та Володимир Маяковський, який створив для ВУФКУ три кіносценарії. 

Фото: violetbats.blogspot.com

Фільм Ветрова був незрозумілий аудиторії та неоднозначно сприйнятий критиками. Тому стрічка була викреслена з історії радянського кіно й надовго забута.

Фото: www.xorosho.com

«Людину з кіноапаратом» згадали лише в 1960-х роках по смерті режисера, коли кінематографісти французької «нової хвилі» заново відкрили його творчість.

Фото: www.kinopoisk.ru

Знятий в Одесі, Києві та Харкові, фільм є методологічним посібником для кінодокументалістів і одночасно «фільмом про фільм», в якому ставляться питання про природу безпристрасної фіксації реальності.

Фото: dcmagnets.ru

«Людина з кіноапаратом», маніфест Вертовської футуристичної концепції «кіно ока», є взірцем неймовірного монтажного експерименту, «кіно симфонії» про життя радянського мегаполіса, в якому ще рясно розлиті ознаки славетної політики українізації - написи, гасла, плакати тощо.

Рейтинг Sight & Sound вважається найавторитетнішим в середовищі кінематографістів. В останньому рейтингу 2012 року «Громадянин Кейн» Орсона Веллса, фільм-лідер рейтингу впродовж останніх 50 років, вперше був витіснений з першої позиції тріллером Адьфреда Хічкока «Запаморочення».

З 1952 року щодесятьроків журнал публікує рейтинги найвизначніших ігрових фільмів всіх часів за результатами опитувань сотень кінопрофесіоналів з усього світу.

В цьому ж рейтингу, в якому не розрізнювались ігрові та неігрові фільми, «Людина з кіноапаратом» посіла 8 місце серед фільмів всіх часів, що й спонукало BFI запровадити окремий рейтинг документальних фільмів.

Повний рейтинг голосування по 50 найвидатнішим документальним стрічкам всіх часів буде оприлюднено в вересневому номері журналу Sight & Sound.