Завдяки електронному обліку ПДВ бюджет зекономить 12 млрд грн, - Білоус

Введення електронної системи адміністрування податку на додану вартість (ПДВ) з 1 січня 2015 року дасть змогу заощадити для бюджету, мінімум, 12 млрд грн на рік

Про це повідомив глава Державної фіскальної служби України Ігор Білоус, передає "Інтерфакс-Україна".

"Цей механізм дозволить заощадити для бюджету, як мінімум, 12 млрд грн чистого ПДВ. Оборот, я думаю, близько 100 млрд грн будуть направлено безпосередньо в економіку, а не в тінь. Мої підрахунки досить консервативні. Можливо, це буде і 20 млрд грн ПДВ. Можливо і більше", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю. 

Нагадаємо, Верховна Рада 31 липня більшістю голосів підтримали введення в Україні системи електронного адміністрування ПДВ з 1 січня 2015 

Це, на думку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, дозволить прибрати корупційну складову в питанні відшкодування ПДВ. Прем'єр підкреслив, що нова система дозволить на новому рівні налагодити процес відшкодування ПДВ, скасувавши практику, коли деяким платникам доводилося місяцями очікувати його відшкодування. 

Система електронного адміністрування ПДВ передбачає, що його платнику в день реєстрації платником податку у системі електронного адміністрування ПДВ автоматично відкривається рахунок. 

Крім того, податкові накладні складаються виключно в електронному вигляді і реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.