Подорожчання пального є тимчасовим сезонним явищем, - експерт

Знизити навантаження на ринок пального в Україні може постачання нафтопродуктів із закордону через Херсонську нафтову гавань

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив виконавчий директор центру глобалістики "Стратегія 21" Андрій Чубик.

"Я би радив, що непотрібно нагнітати обстановку, перетворювати ті факти, які є (деякі підвищення цін) в якийсь критичний захід... може трапитися і всім буде погано", - вважає експерт.

"Чому я так кажу? Серпень у нас щороку був пов'язаний із коливаннями, збільшенням ціни на паливо. Це пов’язане з деякими факторами: це планові ремонтні роботи на різних заводах. Відповідно, зменшиться притік, припустимо, з Білорусі бензину, що вплине на нашу ціну", - зазначив Чубик.

За його словами, єдине, за що справді потрібно турбуватися, це те, "що в Україні немає запасів палива, які в багатьох країнах є. Це дозволяє їм долати такі тимчасові, сезонні періоди".

Чубик переконаний, що проблему з пальним в Україні можна вирішити, якщо розблокувати роботу херсонської нафтової гавані. 

"Через те, що в нас закрита Феодосійська перевалка, звідти ми могли морським шляхом постачати паливо. Зараз через Херсонську нафтову гавань можемо, але через розслідування проти компанії Сергія Курченка ВТЕК, ця гавань працює не на повну потужність. Якщо наші посадовці докладуть зусиль розблокувати роботу цієї гавані – це дасть змогу завести об’єми палива до нас, і це дало би змогу знизити навантаження на ринок і згладити тенденції, які намічаються", - вважає експерт.