Харківський губернатор ліквідував комісію по співпраці з Росією

Очільник Харківської облдержадміністрації Ігор Балута своїм розпорядженням скасував комісію по співпраці з Росією. Контакти з чиновниками з Бєлгородської області зупинені

Про припинення існування комісії (з конкурсного відбору проектів транскордонного співробітництва при обласній адміністрації) говориться в розпорядженні Ігоря Балути, опублікованому на сайті ХОДА, передає Еспресо.TV, з посиланням на Медіапорт. 

"Приймаючи рішення, губернатор врахував «нинішній стан україно-російського співробітництва, призупинення контактів з керівництвом Єврорегіону "Слобожанщина" від Бєлгородської області Російської Федерації, а також недоцільність роботи комісії з налагодження двостороннього діалогу між Україною і Російською Федерацією", - йдеться у повідомленні. 

Комісія, завданням якої бачили розвиток проектів між Харківською областю та сусідніми російськими регіонами, існувала з 2005 року - "на папері". Тільки в 2011 році затвердили її склад та положення. 

Розвивати спілкування з білгородськими колегами намагалися чиновники за часів губернаторства Михайла Добкіна. 

У 2010 році Михайло Добкін і його білгородський колега Євген Савченко підписали протокол про співпрацю, який, за задумом чиновників, повинен був "зміцнити добросусідські відносини між Харківською і Бєлгородською областями". Тоді ж білгородський губернатор не виключав можливості побудови спільного аеропорту на кордоні з Харківською областю. 

У 2011 році Савченко заявляв про ідею створення "Слобожанського долини". 

Єврорегіон "Слобожанщина", який згадується в розпорядженні Балути, існує з 7 листопада 2003 року - "як вища форма прикордонного співробітництва між Харківською і Бєлгородською областями". Головними цілями співробітництва ініціатори назвали розвиток економіки, інфраструктури та соціальної підтримки обох областей.