Кримчани вже до кінця року втратять практично всі громадянські права, - правозахисники

До кінця року в Криму будуть згорнуті громадянські права, прогнозують у Кримській польовій місії з прав людини. Правозахисники пояснюють це особливостями розвитку ситуації на півострові під окупаційною владою

"Вже до кінця цього року кримчани відчують таке скорочення своїх громадянських свобод, до якого Росія рухалась останні 15 років", - заявив на прес-конференції в Києві голова Кримської польової місії з прав людини, російський правозахисник Андрій Юров, передає Deutsche Welle.

"Для багатьох це буде шоком. Недаремно велика кількість людей вже виїхала з Криму", - наголосив керівник об'єднання правозахисників України, Росії та країн СНД, які здійснюють моніторинг дотримання основних громадянських прав.

Правозахисник визнав, що пересічні мешканці Криму навряд чи обуряться такими змінами. 

Можливість отримувати незалежну інформацію, вільно висловлювати свої думки та протестувати втратить, перш за все, активна частина кримчан. 

"Взяття під варту підозрюваних по кримінальних справах в Україні - крайній захід. А в Росії це відбувається майже завжди. В Україні масові акції можна організувати, подавши заявку за дві години, а в Росії - за 10 днів. Російське законодавство більш репресивне, ніж українське", - підбив підсумок російський правозахисник.

Заступниця голови Кримської польової місії з прав людини Ольга Скрипник додала, що вже сьогодні прилюдні висловлювання в Криму можуть спричинити кримінальне переслідування. Серед таких висловлювань вона назвала гасло "Крим - це Україна".

За словами правозахисників, після фактичного розгрому окупаційною владою незалежної телерадіокомпанії "Чорноморська" та Центру журналістських розслідувань на півострові залишилось "п'ять-шість вільних медіа-майданчиків". Утім, і вони мають всі шанси зникнути до кінця цього року. 

"Більшість ЗМІ перебувають під пильним оком ФСБ. Журналістам залишається або один раз сказати правду і негайно виїхати з Криму, або іти на поступки та співпрацю з владою", - додала Скрипник.

Юров нагадав, що, з точки зору міжнародного права, зараз Крим знаходиться в "сірій зоні". Однак залишитись громадянином України мешканець півострова може тільки в разі подання заяви окупаційній владі, адже всім, хто має кримську реєстрацію, всупереч міжнародному праву, автоматично надають російське громадянство. 

Окупаційна російська влада намагається максимально ускладнити становище українських громадян та примусити їх отримати російське громадянство. 

"Медичне обслуговування сьогодні неможливе без російського паспорта. Також неможливо реалізувати чи оформити права власності", - навела приклади тиску окупаційної адміністрації Скрипник.

Через примусове оформлення російського паспорта чимало людей мають проблеми із в'їздом на територію материкової України, бо офіційний Київ не визнає видані окупантами документи, констатують правозахисники. За їхніми даними, за межами Криму не визнаватимуться й документи про освіту та багато інших офіційних паперів, що їх видає російська влада, адже на міжнародному рівні Крим і досі є територією України.

Правову ситуацію міг би врегулювати ухвалений Верховною Радою України закон про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України, сказала Скрипник. Однак законодавчий акт наразі майже не застосовується, оскільки уряд не ухвалив десяток постанов, необхідних для запровадження механізмів з реалізації закону.