Олімпійська регата відбудеться в Ріо-де-Жанейро-2016 серед купи сміття

Олімпійський комітет Бразилії твердо має намір організувати вітрильну регату літніх Ігор-2016 в Ріо-де-Жанейро в акваторії затоки Гуанабара, де плаває купа сміття

За словами директора оргкомітету Олімпіади-2016 Алберту Гімарайс, організатори не розглядають будь-яких інших запасних варіантів, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ИТАР-ТАСС".

Бразильська влада запевняє, що сама по собі вода в затоці "відповідає бразильським санітарним нормам". Проте яхтсмени не приховують стурбованості ситуацією, що склалася.

Як пояснив журналістам володар п'яти олімпійських медалей, відомий бразильський яхтсмен Торбен Граел, "налаштування сучасного спортивного вітрильного судна - настільки тонка справа, що звичайний пластиковий пакет, що зачепився за перо керма або підйомний шверт, може вирішити результат всієї гонки".

Бразильська влада в 2009 році пообіцяли Міжнародному олімпійському комітету, що до Ігор-2016 забезпечать очищення 80% усіх стічних вод, що надходять у затоку. Тоді очищенню піддавалося тільки близько 12% стоків. Зараз очищається майже половина всіх стічних вод.

Раніше низка бразильських яхтсменів висловлювалися у пресі за те, щоб перенести олімпійські змагання з вітрильного спорту в курортне місто Бузіус, розташоване за півтори години їзди від Ріо-де-Жанейро.

Олімпіада повинна стартувати рівно через два роки - 5 серпня 2016 року. За цей час у Ріо відбудеться 45 тестових змагань з різних видів спорту, в яких візьмуть участь близько 8400 спортсменів.