Поки Європа думає, як "відпочити від України", Путін шукає нові засоби впливу на ситуацію, - екс-депутат Європарламенту

Значна кількість впливових осіб в Євросоюзі вважають, що ці останні санкції проти Росії стануть кінцем для Путіна, і більше нічого для стримування агресора уже робити не потрібно

Про такі настрої серед політиків ЄС розповів в ефірі Еспресо.TV колишній депутат Європарламенту, польський політик Павел Коваль.

«В Європі такий механізм, якщо вже запроваджені якісь санкції, вони думають, що вже все зробили, що більше вже нічого не треба. В Європі не розуміють, що Путін не вирішив зупинитися, а тільки шукає способів для подальшого впливу на ситуацію в Україні – або до відкритої інвазії під виглядом введення миротворців, а якщо це не вийде, то змінити цю агресію на сході України на інші засоби – наприклад енергетику. І тоді він знатиме, що може протриматися місяць-два, а тоді буде матиме можливість впливати на ситуацію через енергетику», - вважає Коваль.

Як приклад можливих подальших дій Путіна він відзначив ситуацію, яка склалася зараз з гарячою водою в Києві.

«Якщо зараз температура +40 і люди можуть помитися і в холодній воді, то вже через два місяці це буде серйозна політична проблема», - сказав Коваль, відзначивши, що це зіграє на користь Путіну.

Він наголосив, що така позиція Європи помилкова, і що ніхто не засвоїв уроку щодо того, як поводитись із Путіним після анексії Криму.

«Я завжди почуваю себе некомфортно, коли Європа думає, що вона все уже зробила, що зараз можна відпочити від України, бо в багатьох головах це так сформовано. Всі думають, що Путін швиденько піде у відставку, оскільки не витримає тиску.

Це поширена помилка. Як після анексії Криму, ми бачили ті самі помилки. Замість того, щоб сказати Путіну: «Добре, ми будемо розвивати хороші відносини, готові поступитись в деяких моментах, але ти повинен відступити на позицію, яка узгоджується з міжнародним правом. Ти повинен повернути Крим Україні». Але Європа говорила: «Краще було б, якби ти більше нічого не захоплював. Ми підтримуватимемо з тобою контакт і це буде свого роду образом стабілізації ситуації». Це проблема.

Моя інтерпретація така, що те, що відбулося пізніше (після анексії Криму), я маю на увазі Донецьк, Луганськ, катастрофа літака, - це все була консеквенція нерозуміння політики Путіна через більшість впливових осіб в Євросоюзі», - наголосив політик.

Він також відзначив, що навряд чи очільники ЄС так посприяли агресивній політиці Путіна навмисне, імовірно, тут міг зіграти страх перед економічними втратами, які очікують через псування відносин з Росією. 

Дивіться повністю інтерв'ю польського політика Павела Коваля в програмі "Вечір з Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV на нашому каналі в YouTube.