У Дніпропетровську активісти демонтували меморіальну дошку Косіору

Громадські активісти сьогодні демонтували меморіальну дошку Станіславові Косіору на однойменній вулиці в Дніпропетровську

За словами учасників акції, вони упродовж кількох років домагались, щоб це зробила міська влада, однак безрезультатно, передає Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода.

Як повідомив один із координаторів акції Сергій Карноза, Косіор є в переліку радянських діячів першої половини минулого століття, які, за рішенням Верховного Суду України, визнані винуватцями Голодомору 1932-33 років.

«Громада Дніпропетровська не може терпіти, що все місто завішане оцими символами тоталітарної доби. Ми діємо в юридичному полі. Чому ми це зробили? Це не потребує ніяких матеріальних витрат, все робиться швидко і без будь-якої юридичної тяганини», – сказав Карноза.

За словами активістів, наступним їхнім кроком буде демонтаж меморіальної дошки Феліксові Дзержинському на будівлі управління Придніпровської залізниці.

Водночас начальник управління комунального господарства Самарської райради Дніпропетровська Михайло Васейко повідомив, що демонтована дошка спеціальним транспортом буде доправлена до райради, а після реставрації передана до одного з державних музеїв.

Водночас зняття дошки, присвяченої Косіорові, викликало обурення окремих жителів однойменної вулиці, вони заявляли, що вона «висіла й нікому не заважала», і викликали на місце події міліцію. Правоохоронці прибули, але в ситуацію не втручались.

У Дніпропетровську з 2012 року вимагають провести широке громадське обговорення і перейменування вулиці Косіора. 

Проект рішення про перейменування вулиці Косіора, підготовлений комісією з міської топоніміки, пройшов узгодження у Дніпропетровській міській раді, але був заблокований групою депутатів Партії регіонів.