Японія хоче зменшити залежність України від російського газу

Японський центр вугільної енергетики J-Coal і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України підписали спільну заяву про всебічне співробітництво у галузі енергетики для зміцнення енергетичної незалежності України

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна ", підписання відбулося в ході українсько-японських бізнес-консультацій за участю міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети і міністра економіки, торгівлі і промисловості Японії Тошіміцу Мотегі. Крім того, сторони підписали меморандум про співпрацю в проекті підвищення ефективності вугільних електростанцій

Як зазначив Мотегі, Японія буде надавати Україні підтримку у підвищенні ефективності вугільних електростанцій, що дозволить скоротити імпорт природного газу приблизно на 10%.

Мотегі також заявив про намір відновити переговори з Україною за інвестиційними пропозиціями і досягти прогресу в цьому питанні вже до кінця поточного року. "Починаючи з наступного тижня, ми будемо направляти нові делегації в Україну", - сказав він.

"Сьогодні Україна знаходиться у газовій блокаді Росії. Фактично почалася вже третя газова війна. У цих складних умовах ми думаємо про майбутній розвиток, і ми його пов'язуємо з високотехнологічним обладнанням, впровадженням ринкових механізмів та інтеграцією України в єдиний простір ЄС", - сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

"Дуже важливо, що така велика делегація на чолі з міністром вперше приїхала в Україну саме в цей час і підписала ці договори про співпрацю. Переговори про полегшення взаємних умов інвестування були припинені, нам необхідно їх зараз відновити", - сказав Шеремета журналістам після підписання договорів .