МВС і Нацрада контролюватимуть заборону трансляції російських каналів у кабельних мережах,- радник МВС

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення і МВС домовились спільно контролювати виконання кабельними операторами у всіх регіонах України рішення щодо заборони трансляції низки російських телеканалів.

Про це повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко у своєму "Фейсбуку", повідомляє Еспресо.TV

Для забезпечення такого спільного контролю Нацради і МВС, будуть розроблені відповідні внутрішні нормативні акти і у першу чергу буде забезпечено контроль за виконанням рішення про заборону трансляції кількох російських телеканалів.

"Нацрада не має своїх представників у кожному районі кожної області, а МВС має. Ми зобов'яжемо звітувати кожен райвідділ міліції про те, як працюють місцеві кабельні оператори і не порушують вони умови ліцензії. Ця інформація буде передаватися в Нацраду для прийняття рішень , що належать до її компетенції", - написав Геращенко.

Він окремо розглянув пропозиції щодо покарання за порушення заборони трансляції російських телеканалів "Первый канал. Всемирная сеть", "РТР-Планета", "НТВ-Мир", "Россия 24", TVCI (ТВЦ), "Россия-1", НТВ,  ТНТ,  "Петербург-5", "Звезда", РЕН-ТВ.

"У разі встановлення факту продовження мовлення кабельним оператором забороненого російського телеканалу - МВС і Нацрада, кожен в рамках своєї компетенції, приймає рішення про покарання винного, а саме, позбавлення ліцензії, сплата штрафу за порушення ліцензійних умов, конфіскація обладнання, і так далі!», - зазначивГеращенко.

На його думку, в Україні необхідно ввести кримінальну відповідальність за порушення ліцензійних умов щодо трансляції заборонених російських телеканалів.

«Я був сам шокований, коли дізнався, що в законодавстві в 2011 році була виключена кримінальна відповідальність за порушення ліцензійних умов. Це було правильно зроблено для бізнесу в сфері торгівлі або виробництва, але зовсім не відповідає сьогоднішнім реаліям в умовах, коли українці дивляться російське зомбо-ТБ, беруть в руки зброю, йдуть брат на брата...Я переконаний, що за порушення ліцензійних умов в області трансляції ЗАБОРОНЕНИХ законом російських людиноненависницьких телеканалів - повинна бути також введена кримінальна відповідальність! А той власник кабельної мережі, який умисно продовжує давати мовити Дмитру Кисельову і йому подібним негідникам - повинен вважатися співучасником в розпалюванні сепаратистської і терористичної війни на Сході України і також нести кримінальну відповідальність!», - підкреслив радник міністра МВС.

Також він повідомив, що такі пропозиції знайшли підтримку у Арсена Авакова, і невдовзі очікує прийняття більш жорсткого регулювання діяльності кабельних операторів.

"Ми в МВС вже готуємо відповідні зміни до Кримінального кодексу", - повідомив Антон Геращенко.