Підозрюваному в побитті Чорновол надали притулок у Росії та відпустили з СІЗО, - ЗМІ

Українець Андрій Зінченко, якого підозрюють у нападі на журналістку Тетяну Чорновол, отримав тимчасовий притулок у Росії

Про це пишуть "Известия" з посиланням на адвоката Зінченко - Іларіона Васильєва. 

За його словами, притулок Зінченко надало управління Федеральної міграційної служби по Москві. Також Васильєв повідомив, що його клієнта, що знаходився в СІЗО, звільнили 5 серпня в зв'язку з закінченням граничного строку тримання під вартою - 6 місяців. Як уточнив адвокат, надання Зінченку притулку виключає можливість екстрадиції. 

Генпрокуратура України добивається видачі підозрюваного в нападі на Черновол з початку лютого 2014 року, коли його затримали російські поліцейські за запитом з Києва. Зінченко стверджує, що став жертвою "політичної гри". Як стверджує Васильєв, українцю і його другу запропонували взяти провину в побитті Черновол на себе за гроші. За словами адвоката, друг погодився, здався сам і здав Зінченка. 

Нагадаємо, Чорновол побили в ніч на 25 грудня 2013 року. Вона їхала в своєму автомобілі, коли її "підрізала" інша машина. З неї вийшли молоді люди і почали її бити. За версією слідства, до нападу причетні шестеро людей, у тому числі і Зінченко. 

У Генпрокуратурі спочатку повідомили, що слідство вважає мотивом нападу хуліганські спонукання - нібито Чорновол сама "підрізала" автомобіль, і їй за це помстилися. Журналістка назвала цю версію абсурдною. За словами Чорновол, напад пов'язаний з її професійною діяльністю.

12 лютого троє підозрюваних у побитті журналістки були відпущені під особисте зобов'язання за рішенням Печерського районного суду Києва. 26 лютого Олег Махніцький, в той момент виконуючий обов'язки генпрокурора України, заявив, що справа про напад на Чорновол перекваліфікована на більш жорстку статтю про замах на вбивство.