Командира української роти, яка відступила на територію Росії, суд відпустив на поруки

Командира однієї з рот 72-ї механізованої бригади, капітана Олександра Портяненка, якого разом з іншими солдатами підозрюють у самовільному залишенні місця служби і навмисному знищенні військового майна, випустили на поруки

Таке рішення ухвалив вчора Жовтневий районний суд Дніпропетровська, де розпочався суд над військовим, передає Еспресо.TV з посиланням на «Радіо Свобода».

Таким чином, суд відмовився задовольнити клопотання сторони обвинувачення, яка вимагала взяття військового під варту.

Портяненка звільнили прямо у залі суду на особисті поруки члена проводу «Правого сектору» Андрія Денисенка та члена правозахисної групи «Січ» Дмитра Реви.

Дата наступного судового слухання у справі Портяненка поки не відома.

Водночас сьогодні перед судовим засіданням командир роти Портяненко відкинув звинувачення у дезертирстві. Він зазначив, що разом з 11-а своїми бійцями перетнув кордон і опинився на території Росії випадково.

«Стосовно мого підрозділу – це сталося випадково. Основна наша ціль була – домовленість про проходження по буферній зоні, щоб ми могли пройти своєрідний коридор. Це б гарантувало, щоб ми не потрапили під обстріл. Ще раз наголошую: ми – не дезертири, не перебіжчики, притулку не просили. Коли вже так трапилось, то я прохав, щоб в найкоротший час нас переправили до наших підрозділів, що й було зроблено. Поліція Російської Федерації нас супроводжувала. Я вийшов на місію ОБСЄ і вони, за що ми їм вдячні, контролювали, постійно телефонуючи, як наш стан, що там взагалі відбувається», – розповів військовослужбовець.

Що ж до техніки та озброєння підрозділу, командир роти заявив, що вони в основній своїй масі були пошкоджені ще раніше, під час обстрілів супротивника з важкої артилерії та системи «Град». Водночас Портяненко визнав, що частину озброєння солдатам довелось знищити самим, щоб запобігти її потраплянню в руки ворога.

Олександрові Портяненку інкримінують порушення двох статей Кримінального кодексу України – 407-ї «самовільне залишення місця або частини служби» і 411-ї «умисне знищення або пошкодження військового майна».

Як повідомив командир 72-ї механізованої бригади Андрій Грищенко, українських військових, які залишаються у Росії намагається завербувати російське ФСБ, вони оголосили голодування.

«ФСБ намагалося перетягнути їх на свій бік. Їх не відпускають четверту добу і вони оголосили голодування», – зазначає Грищенко.

Частина вояків 72-ї окремої механізованої бригади, які прикривали кордон в Луганській області під перехресним вогнем сепаратистів та російських військ, змушені були відступити під тиском озброєних сепаратистів у Росію. У понеділок в Міністерстві оборони заявляли, що понад 400 солдатів та прикордонників у неділю змушені були перейти російський кордон в районі російського селища Гукове, коли у них скінчилися набої.