Путін може стати васалом Китаю, - ЗМІ

Кремль розраховує на капітал із Китаю, щоб компенсувати втрату західних грошей

Про це пише в своїй статті для The Telegraph Емброуз Еванс Прічард, передає Еспресо.TV.

Однак, як вважає автор, мрія Путіна нездійсненна. Лідер Китаю Сі Цзіньпін провів жорстку угоду на будівництво майбутнього трубопроводу "Газпрому", забезпечивши собі ціну близько $ 350 за тисячу кубометрів, що лише трохи вище витрат виробництва Росії.

Він підкреслює, що обидві країни є конкурентами в Центральній Азії, де Китай систематично будує трубопроводи, які порушують мертву хватку Росії. 

Китай має великі територіальні претензії на Далекий Схід Росії, зокрема на землі, які та забрала у династії Цин в 19 столітті. Навіть якщо стратегія Путіна з євро-азійським альянсом з Китаєм буде успішною, це зробить Росію васальною державою Китаю, постачальником товарів із моделлю розвитку, яка прирече її на відсталість, наголошує автор статті.

"Це небезпечна ілюзія. Ми є свідками похорону Росії ", цитує автор Олександра Коха, колишнього високопоставленого чиновника Кремля.

"Путін застряг у часах Холодної війни, глухих до зрушень у світовій влади. Він був одержимий уявної загрозою з боку старіючої, мирно налаштованої Європи в повільному занепаді, перетворюючи цілком переборні розбіжності в непотрібний конфлікт", - підкрелює Прічард.

Але, за його словами, оцінки Путіна неправильні, тому що Європу йому не здолати. 

"У нього вирішальна сила тільки на полі бою в східній Європі. Україна - не член НАТО, у неї немає ніякого захисту. Захід уже заявив, що він не застосовуватиме свої сили, якщо на Україну вторгнуться. Новоросія відкрита для його захоплення. Але це його остання смертельна карта", - підсумував Прічард.