Різке збільшення податків для аграріїв може зашкодити їх бізнесу, - експерт

Агрохолдинги потрібно переводити на загальну систему оподаткування, але поступово і м'яко

Про це Еспресо.TV розповіла керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. 

"В цілому великі агрохолдинги потрібно переводити на загальну систему оподаткування. Адже це мільйонні прибутки. І це занадто великі недоотримання в бюджет. Сьогодні, по суті, аграрії нічого не платять. Те, що платиться за землю, це копійки", - вважає Колесник.

Експерт наголосила, що питання оподаткування агропідприємства залежить від його розміру.

"Питання в тому, що 3 000 Га - це не холдинг. Це може бути великий фермер або невелике хазяйство. Агрохолдинг - це від 100 000 Га. Важливо, для кого це (оподаткування, - Еспресо.TV) буде критично, для кого ні", - зазначила Колесник.

Але також Марія Колесник зазначила, якщо зараз скасувати пільги для великих агрохолдингів це дуже серйозно вдарить по цим підприємтсвам.

"Якщо зараз різко змінити оподаткування, то аграріям буде досить важко. Для того щоб цей процес пройшов найбільш безболісно, потрібно вести переговори з представниками реального аграрного бізнесу, аграрного лобі, які зможу все це чітко змоделювати, щоб вирішити на рівні Кабінету міністрів. Важливо створити діалог з підприємствами, які будуть платити ці податки, щоб бізнес потім не пішов у тінь", - 

Нагадаємо, раніше Арсеній Яценюк заявив, що хоче скасувати пільгове оподаткування для великих агропідприємств.

"Ми пропонуємо дві моделі реформування ПДВ для аграріїв. Перший критерій – це всі ті, у кого річний обсяг виручки не більше 20 млн грн. Всі вони залишаються на сьогоднішній системі оподаткування, а також ті, у кого не більше 3 тис га. Всі інші – на загальну систему оподаткування".

За словами прем'єра 90% всіх суб’єктів підприємницької діяльності в агросекторі залишаються на пільговій системі оподаткування. А 10% переходять  на загальну систему оподаткування.