ООН: Ціна української кризи дуже висока

У Нью-Йорку проходить планове засідання Ради Безпеки ООН, в ході якого помічник Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович представив членам Ради Безпеки четверту доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

Доповідь охоплює період діяльності Моніторингової місії з 8 червня по 15 липня, передає Еспресо.TV.

Шимонович  оприлюднив випадки грубих порушень прав людини з боку представників так званих "ДНР" і "ЛНР", перш за все, права на життя. 

"Дуже активні військові дії проходять в Луганську та Донецьку. Зростає обсяг збитку інфраструктури. Українці платять все більшу ціну. Відбувається швидка ескалація ворожих дій. Припинення вогню більше 100 разів було порушено. Відбувається процес професіоналізації бандформувань", - повідомив Шимонович.

Відзначається, що вже не окремі цивільні особи, а цілі міста і селища використовуються терористами для залякування.

"Луганськ і Донецьк як і раніше підконтрольні збройним формуванням. У в цих районах панує атмосфера страху і терору: є факти викрадення, утримання, тортур і страти в цих районах. Цивільні особи в цих районах фактично живуть в заручниках. Починаючи з квітня місяця, приблизно 824 людини були викрадені",- доповів він. 

У доповіді також піднімається тема викрадення в Луганській області, незаконного переміщення і взяття під варту на території РФ громадянки України Надії Савченко, порушення російською стороною її законних прав. 

"8 липня влади РФ оголосили, що колишній військовий пілот України, який утримувався у СІЗО в РФ, звинувачується в тому, що вона причетна до вбивств двох журналістів. Умови захоплення суперечливі: російська сторона говорить, що вона сама перейшла кордон. Українська сторона говорить, що вона була захоплена в Луганську і потім її переправили до Росії за допомогою спецслужб", - йдеться у доповіді. 

Також представники місії ООН зафіксували окремі випадки використання терористами в якості заручників дітей, особливо сиріт та інвалідів. 

"Ситуація з дітьми особливо нас турбує: за словами омбудсмена України, приблизно 300 дітей перебуває на території, підконтрольній збройним групам", - повідомив Шимонович. 

Окремий розділ доповіді присвячений порушенням прав людини в Автономній Республіці Крим. Місія ООН вказує на переслідування і дискримінацію окупаційною російською владою етнічних українців, кримських татар та представників релігійних меншин, а також активістів, які виступали проти анексії Криму. 

"В АРК Крим залякування, дискримінація інтенсифікувалися по відношенню до громадян України, кримських татар, релігійних груп. Більше 2000 людей покинули Крим. Десятки тисяч біжать зі Сходу. Більше 117 000 людей станом на 5 серпня виїхало з територій, де ведуться військові дії", - зазначається у промові. 

Також, особливу увагу у доповіді присвячено жертвам серед мирного населення Донбасу, а також умовам у яких змушені перебувати люди. 

"Військові зіткнення призводять до численних жертв з боку мирного населення. Цього необхідно уникати. Групи з моніторингу ООН підрахували, що з моменту початку з квітня місяця понад 1500 осіб було вбито, 4396 були поранені, але по факту - число більше, напевно. Нас турбує той факт, що 14 людей було знайдено у братській могилі Слов'янська. 2 з них належали до євангелістської церкви", - говориться у доповіді. 

"Ціна української кризи дуже висока", - підбив підсумки Шимонович.

"І росіяни, й українці на сході гинуть. В країні погіршується соціальне обслуговування. Це виходить за межі України і негативно позначається на ситуації з правами людини в світі. Трагедія з Боїнгом - тому приклад". - сказав він.