В Радбезі ООН відкинули чергову ініціативу Чуркіна

Західні країни в Раді Безпеки ООН заблокували запропонований Росією проект заяви із закликом дотримуватися перемир'я на місці авіакатастрофи малайзійського Boeing на Україні

Про це заявив в четвер журналістам постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, передає Еспресо.TV  з посиланням на ИТАР-ТАСС

За словами Чуркіна, Литва і США - почали пропонувати поправки, кажучи, що в заяві немає критики по відношенню до дій тих, кого вони називають "сепаратистами", - сказав дипломат. 

Він також розповів, що запропонована РФ заява не стосувалося дій сторін конфлікту, а була присвячено опублікованому в четвер на інтернет-сайті української урядової комісії з розслідування авіакатастрофи оголошенню про те, що Київ більше не дотримується режиму припинення вогню, оскільки міжнародні слідчі покинули місце падіння літака. За словами російського представника, це порушення резолюції РБ ООН. 

В свою чергу українська делегація в Радбезі ООН заявила, що дані Чуркіна не відповідають дійсності. 

Як заявила журналістам постпред Литви при ООН Раймонда Мурмокайте, вона дійсно наполягала на тому, щоб у тексті враховувалися дії терористів. Крім того, дипломат вказала на те, що прийняття документа було зовсім не обов'язковим. 

"Рада Безпеки не зобов'язаний виступати із заявами з приводу заяв, тим більше тих, які були відкликані", - сказала вона. 

У свою чергу, головуючий в СБ ООН постпред Сполученого Королівства Марк Лайалл Грант роз'яснив журналістам, що в документі, який надійшов в Радбез ООН (в пояснювальному листі української делегації зі слів президента Петра Порошенка), підтверджувалося, що перемир'я в районі місця режим припинення вогню триватиме. 

За словами британського дипломата, це дуже важливо для роботи міжнародних слідчих. 

"Вони завершили всю роботу, яка необхідна на нинішньому етапі розслідування. Це не означає, що в майбутньому їм не буде потрібен доступ до місця аварії", - вказав Грант.