Звіт місії ОБСЄ: Терористи вільно ходять через кордон, а військові не просили притулку в Росії

Місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) опублікувала офіційний звіт про відвідування кордону Росії і України

У документі містяться дані і про роботу на прикордонних контрольно-пропускних пунктах, а також про бої неподалік КПП «Гуково» в Росії і про перехід через кордон на територію Росії спочатку дванадцяти, а потім - 437 українських військовослужбовців, передає Еспресо.TV з посиланням на «Голос Америки»

Спостерігачі ОБСЄ повідомили, що «в перші два дні своєї роботи (31 липня і 1 серпня) члени Місії ОБСЄ спостерігали, як кілька груп з 10-12 молодих людей в одязі військового зразка і з рюкзаками перетинали кордон з Російської Федерації в Україну і назад». 

«Іноді деякі з молодих людей, які повертаються з України, явно мали легкі поранення, а в двох випадках на одязі молодих людей члени Місії ОБСЄ спостерігали прапор так званої «Луганської Народної Республіки». Місія ОБСЄ не бачила у них зброї. Після 1 серпня спостерігачі ОБСЄ подібних груп не бачили», - йдеться в звіті місії ОБСЄ. 

Також міжнародні спостерігачі свідчать, що українські військові, які недавно запитували гуманітарний коридор і за посередництва ОБСЄ перейшли на територію Росії, не зверталися за яким-небудь притулком. 

Раніше офіційний представник МЗС Росії Марії Захарової написала в соціальних мережах: «Українські військовослужбовці ... звернулися з ясною проханням про те, щоб якомога швидше повернутися назад на територію України через безпечний прикордонний пункт. Це прохання було узгоджена з російською владою, українськими військовослужбовцями та відповідними органами влади в Києві». 

Як відзначають в місії ОБСЄ, «в понеділок, 4 серпня, російські та українські власті вже почали процес транзиту українських військовослужбовців в Україну. Він був тимчасово призупинений внаслідок того, що у вівторок, 5 серпня перша група під час транзиту на території України була атакована. В результаті цього, чотири військовослужбовців отримали поранення».

Нагадаємо, російська сторона відпустила не всіх військовослужбовців, які були змушені відступити на територію Росії. За інформацією РНБО, 18 українських офіцерів знаходяться в СІЗО – проти них відкрили кримінальні провадження та звинувачують в обстрілах російської території.