Намагаючись помститись Заходу, Путін карає своїх громадян, - президент Литви

Євросоюз і Литва очікували такої реакції Росії, яка, як завжди, порушує міжнародні зобов'язання і правила Світової організації торгівлі

Про це заявила президент Литви Даля Грібаускайте, пишуть литовські ЗМІ

"Потрібно вести себе спокійно і знати, що в найближчому часі наш сусід не буде поводитись більш логічно та дотримуватися міжнародних правил. Ми повинні навчитися жити з цим", - заявила вона в ефірі Литовського радіо. 

За її словами, Литву ці заборони торкнуться незначною мірою. 

"В тому чи іншому бізнесі буде часткова втрата прибутку, але я не передбачаю ймовірних банкрутств. Найбільше це позначиться на перевізниках, а всі інші точно впораються. Ми готові шукати можливості надання допомоги бізнесу", - підкреслила президент. 

"Найголовніше, що ця реакція спрямована здебільшого проти жителів Росії. Якщо в Литві деякий бізнес втратить частину прибутку, але не збанкрутує, то в Росії це торкнеться безпосередньо російського споживача. Адже мова йде про заборону продуктів харчування ззовні, особливо з Європейського союзу. У росіян скоротиться можливість вибору через зниження конкуренції. Імовірність того, що ціни на продукти харчування підуть вгору велика", - зазначила Грібаускайте. 

Президент дала зрозуміти, що бажаючи помститися Заходу, Кремль покарав насамперед своїх жителів. 

Грібаускайте нагадала, що Литва вже проходила таку блокаду і у неї є досвід, як з цим впоратись. 

"Крім того, ми теж не ликом шиті, у нас є фонди - близько 200 млн. литів - на заохочення експорту. І оскільки ці заходи поширюються на весь Європейський союз, то і відповідні заходи будуть обговорюватися спільно. Цілком ймовірно, що бюджет Європи частково допоможе нам компенсувати втрати", - сказала президент Литви.