Омбудсмен: На Луганщині під загрозою викрадення 170 дітей

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась з відкритим зверненням до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової щодо фактів збройного перешкоджання російськими бойовиками евакуації дітей із території Луганської області

Як зазначається у повідомленні, оприлюдненому прес-службою українського омбудсмена, в небезпеці та під загрозою викрадення з Луганської області залишаються 170 дітей, передає Еспресо.TV

Зокрема, у листі Лутковської зазначається, «за наявною інформацією, на даний момент озброєні особи продовжують здійснювати тиск на адміністрацію туберкульозного диспансеру м Алчевськ Луганської області з метою незаконного вивозу в РФ 22 дітей, які перебувають на лікуванні в зазначеному медичному закладі».

«Крім того, до цього часу не вивезені на безпечні території вихованці Краснодонського обласного дитячого будинку-інтернату (в закладі 128 вихованців, з яких 85 – це діти. Із 85 дітей 51 дитина має статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Із загальної кількості вихованців 64 лежачі) та Ровеньківського обласного дитячого будинку інтернату (в закладі 174 вихованці, з яких 20 – це діти, з них 10  мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - йдеться у повідомленні. 

Враховуючи досвід попередніх успішних повернень з території Російської Федерації викрадених українських дітей через вплив російських органів влади на озброєних осіб, Валерія Лутковська закликала свою російську колегу до рішучих дій з метою недопущення незаконного переміщення дітей – громадян України.

Нагадаємо, вчора бойовики викрали та вивезли в Росію вісьмох дітей віком до 2 років, хворих на ДЦП.