Росія поверне в Україну п'ятьох офіцерів 72-ої бригади без пред'явлення звинувачень

У Слідчому комітеті РФ заявляють, що повернуть до України п'ятьох українських офіцерів 72-ої бригади, заарештованих учора на 2 місяці російським судом, без пред'явлення звинувачень

Про це повідомили в прес-службі відомства, передає УНІАН

«Враховуючи, що в рамках розслідування кримінальної справи про застосування заборонених засобів і методів ведення війни, з'ясувалося, що військовослужбовці 72-ої механізованої бригади Збройних сил України - Іван Войтенко і четверо його підлеглих - виконували наказ вищих командирів і не скоїли прямих злочинів проти особи, а також керувався гуманними міркуваннями, ухвалено рішення не пред'являти їм звинувачення, а надати можливість повернутися до України», - йдеться в повідомленні. 

8 серпня офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін заявляв, що «навряд чи затримані українські військові, в націоналістичному чаді вирушаючи на каральну операцію, могли собі уявити, що за всі скоєні ними злочини рано чи пізно доведеться відповісти. І тепер замість бравурних маршів на їх честь на Майдані, які вони собі напевне уявляли, замість обіцяних нагород їх чекає суд, вирок і зрештою справедливе покарання. І не виключено, що в перспективі вони можуть зустрітися зі своїми земляками – членами УНА-УНСО, які відбувають тривалі терміни покарання на території Росії за злочини, скоєні щодо наших громадян». 

Нагадаємо, 8 серпня російський суд у місті Красний Сулін Ростовської області заарештував на два місяці п'ятьох офіцерів 72-ої бригади. 

«На жаль, суд ухвалив прогнозовані рішення - всіх п'ятьох офіцерів заарештували на 2 місяці. Крім командира першого батальйону 72-ої бригади, майора Івана Войтенка, аналогічні ухвали винесено щодо заступника командира Віталію Дубиняку, командирові танкового батальйону Олександру Полякову, начальникові штабу Олександру Охріменку і командирові першої роти Дмитру Устілку», - сказав співробітник Генерального консульства України в Ростові-на-Дону. 

4 серпня 438 українських військовослужбовців через обстріл вимушено були відступити на територію РФ. Надалі майже всі вони повернулися до України. Однак Слідчий комітет РФ попросив російський суд заарештувати 5 офіцерів 72-ої бригади Збройних сил України, яких «підозрюють» у «використанні важкого наступального озброєння невибіркової дії», «також перевіряється їх причетність до обстрілу російської території».