Парафія УПЦ відділилася від Московського патріархату через відмову у панахиді за воїнами АТО

Свято-Параскевська громада села Солонів Радивилівського району Рівненської області, яка належала до Української Православної Церкви Московського Патріархату, приєдналася до УПЦ Київського Патріархату

Як повідомили Еспресо.TV у прес-службі УПЦ КП, громада, неодноразово зверталася до свого настоятеля з проханнями відслужити панахиду за загиблими патріотами у протистояннях на Майданах та в боях на Сході України, просили помолитися за Україну, за мир та спокій у державі, однак постійно отримували відмову.

Місцевий священик висловлювався за "єдіноє православіє" з центром у Москві, за "канонічєскую церковь" на чолі з патріархом Кирилом. Відтак громада села звернулася з проханням відслужити молебень за Україну та воїнів нашої держави до намісника Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких Могилах ігумена Софронія (Бордюка).

 20 липня 2014 року, з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, ігумен Софроній (Бордюк) у співслужінні з протоієреєм Олегом Савчуком та ієромонахом Онуфрієм (Лядою) відслужили на подвір'ї Свято-Параскевського храму села Солонів молебень за Україну, під час якого було піднесено молитви за мир у нашій державі, визволення України від нашестя чужинців та про Божу допомогу воїнам, які захищають нашу країну від агресора.

На підставі рішення парафіяльних зборів Свято-Параскевської громади с. Солонів про перехід в юрисдикцію УПЦ Київського Патріархату, а також на їх прохання, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон прийняв зазначену парафію до складу Рівненської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату та видав указ про призначення настоятелем Свято-Параскевської парафії с. Солонів ієромонаха Онуфрія (Ляди).

 На запрошення настоятеля і громади 4 серпня 2014 року у другій половині дня архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон відвідав Свято-Параскевський храм села Солонів, де очолив молебень за Україну. Речник УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко інформацію про перехід цієї парафії до Київського патріархату підтверджує.