Російських чиновників можуть змусити пересісти на вітчизняні, китайські та корейські авто

Російські автодилери у відповідь на західні санкції пропонують заборонити держзакупівлі європейських і американських марок автомобілів, включаючи локалізовані в Росії моделі, в результаті чиновникам доведеться пересісти на корейські, китайські та російські машини

Про це пише газета "Коммерсантъ"

Уряду Росії 14 липня вже наклав заборону на державні та муніципальні закупівлі іноземної техніки, але техніка, локалізована в Росії, під нього не потрапила. Більшість іноземних автоконцернів, серед яких Volkswagen, Toyota, Ford, BMW, вже збирають в Росії свої ключові моделі. 

Факт обговорення ринком "найбільш адекватного варіанту санкцій, яким може стати повна заборона держзакупівель марок з країн, які застосували санкції проти Росії", підтвердив газеті президент ГК "Фаворит Моторс" Володимир Попов. 

"Ми побоюємося, що захисні заходи в автопромі будуть введені несподівано, як це було стосовно сільгосппродукції, фактично без консультації з ринком, і хочемо превентивно дати своє бачення ситуації", - пояснює Попов. 

Попов каже, що при "при найбільш простому варіанті повної заборони імпорту автомобілів або підвищення на них мит держава втрачає найбільший відсоток прямих і непрямих податків". Обмеження держзакупівель, вважає він, скоротить витрати бюджету і не завдасть настільки сильного удару по галузі в цілому, а приватним особам треба "надати можливість купувати, що вони хочуть". 

"Держзакупівлі можна буде компенсувати корейськими, китайськими або вітчизняними брендами", - вважає дилер. За його оцінкою, "такий захід буде досить дієвим", так як частка корпоративних закупівель в загальному обсязі продажів Mercedes, BMW, Audi - близько 35%, "у Toyota цей рівень теж досить великий".