Через санкції "Газпром" знижує ціни на газ для Європи

Російський газовий монополіст "Газпром" через санкції світової спільноти міняє цінову політику і, щоб зберегти частку на газовому ринку Європи, готовий йти на поступки контрагентам

Про це пишуть "Ведомости"

"Газпром" проводить оптимізацію цінової політики, а також географічну диверсифікацію поставок, повідомив концерн у звіті за II квартал. Це - реакція на санкції, введені відносно Росії через української кризи. 

Деякі країни Євросоюзу активізували роботу, спрямовану на зниження залежності від поставок російського газу і зменшення частки "Газпрому" на газовому ринку, пояснює "Газпром" роботу по оптимізації цінової політики. 

Проблема в тому, що коли пропозиція перевищує попит, високі ціни за довгостроковими контрактами "Газпрому" можуть зробити негативний вплив на відбір газу покупцями, побоюється російський концерн. 

Концерн також вимушено тимчасово знижує рівень "бери-або-плати" під час істотного зниження попиту на газ і надлишкової пропозиції. 

Цей захід, підкреслює "Газпром" в звіті, буде компенсована рівноцінним збільшенням зобов'язань партнерів по відбору газу в наступні періоди - після стабілізації ситуації і відновлення рівня споживання газу. 

На поступки "Газпром" вже пішов. Наприкінці травня концерн підписав додаткову угоду до контракту з італійською Eni, яке дозволило скоротити розрив між спотової ціною і контрактною. 

"Газпром" також попереджає, що у зв'язку з українською кризою США і Євросоюз можуть ввести проти нього фінансові та економічні санкції. Це "може дещо ускладнити співпрацю з діловими партнерами", підкреслює "Газпром". Щоб знизити цей ризик, концерн "постійно проводить роботу з підтримання своєї ділової репутації".