Музика здатна збільшити мотивацію до праці та зменшити фізичний біль, - вчені

Американські вчені довели, що музика мобілізує фізичні сили людини

Спостереження за плей-лістом людини допоможе зрозуміти вплив певної музики на неї. Такого висновку дійшли вчені з Північно-Західного університету в Івенстоуні (США), повідомляє УНІАН з посиланням на remedium.ru.

Дослідник Денніс Су провів серію тестів з вивчення впливу музики та пісень на відчуття припливу фізичних сил та продуктивність виконання різних завдань спортсменів.

В одному з тестів учасникам пропонували прослухати тридцятисекундні уривки різних композицій, усього 31, і оцінити, скільки сил додає кожна з них.

Серед варіантів були представлені різні стилі від спортивної музики до хіп-хопу і реггі. Найбільш мобілізуючою із запропонованих була визнана пісня групи Queen «We will rock you», а також «Get Ready for This» колективу U2 Unlimited. Найменше силою заражали пісні «Because We Can» від Fatboy Slim та «Who Let the Dogs Out» Baha Men. 

Суб'єктивне відчуття припливу сил дослідники спробували оцінити кількісно у вигляді продуктивності при виконанні таких завдань, як здатність до абстрактного мислення (наприклад, побачити ліс замість дерев), ілюзію контролю над соціальними відносинами і прагнення зробити перший хід у спортивних змаганнях.

Дослідження продемонструвало, що музичні композиції дійсно викликали суб'єктивне відчуття сили учасників. Причому слова пісень, без музичного супроводу, ніякого ефекту не мали.

Окремо можна було помітити, що музика з вираженими басами виявлялася більш дієвою. Точні фізіологічні механізми, що лежать в основі надихаючого впливу музики і пісень, залишаються невідомими.

Можливо, музика виступає як засіб спілкування, передаючи емоції, заражаючи ними. Якщо це так, то можна ідентифікувати активацію нейронів, або навіть клітинних сигнальних шляхів у відповідь на звукову стимуляцію. Цілком можливо, для підготовки до будь-якої важливої події, будь то перше побачення, або важлива співбесіда, є можливість підібрати музику, що активує необхідні якості організму.