Санкції в дії: Глава "Роснефти" Сєчін просить в російського уряду $42 млрд

Президент "Роснефти" Ігор Сєчін запропонував уряду Росії п'ять варіантів підтримки компанії в умовах фінансових санкцій США, наприклад викупити за рахунок Фонду національного добробуту її нові облігації на 1,5 трильйона рублів ($42 млрд)

Зміст

Про це пише газета "Ведомости", посилаючись на джерело в нафтовій галузі та чотирьох федеральних чиновників, які також підтвердили цю інформацію. 

Як розповіли джерела видання, необхідність такої допомоги Сєчін пояснив введеними проти компанії санкціями. У липні мінфін США заборонив американським компаніям, банкам, громадянам і взагалі всім, хто веде операції через США, надавати "Роснефти" і ряду інших великих російських компаній кредити і позики більш ніж на 90 днів, а також акціонерне фінансування. 

Як пише газета, чистий борг "Роснефти" на кінець червня становив 1,5 трильйона рублів, який утворився після покупки в 2013 році ТНК-ВР ("Тюменська нафтогазова компанія") за 54 мільярди доларів. Під цю операцію компанія оформила кредити у пулу міжнародних банків на загальну суму в 31 мільярд доларів. 

У листі заступника міністра економічного розвитку Олега Фомічова в федеральне Міненерго від 12 серпня, копія якого є у розпорядженні редакції видання, сказано, що необхідного обсягу коштів для підтримки ліквідності "Роснефти" в ФНБ немає. 

Загальний обсяг фонду на 1 січня - 2,9 трильйона рублів ($80 млрд), до 1 серпня завдяки ослабленню рубля він збільшився до 3,1 трильйона ($86 млрд). Проте в червні Медведєв підписав постанову, що дозволяє Мінфіну до 40% ФНБ інвестувати в інфраструктурні проекти або тримати на депозитах у ВЕБ і ще до 20% - інвестувати в проекти "Росатому" і Російського фонду прямих інвестицій - таким чином мають бути зарезервовані 1,74 трильйона рублів ($48 млрд), частина грошей вже розподілена, пише газета.