Американські вчені створили роботів, здатних до самоорганізації

Розробники Гарвардського університету створили понад тисячу міні-роботів, які не потребують центрального управління для виконання будь-якого завдання

Як пише The Wall Street Journal, міні-роботи здатні збиратися разом у формі п'ятикутної зірки, букв алфавіту та інших складних форм, передає Еспресо.TV з посиланням на "Новое Время"

За основу при створенні роботів вчені взяли чинні в природі форми соціальної організації у комах - бджіл, мурашок і термітів, а також у риб і птахів. 

Роботи представляють собою недорогі пристрої розміром із монету з мікропроцесором, інфрачервоним сенсором і віброприводом, для яких розробники створили програмну формулу. Кожен робот знає, як іти за своєю групою, визначати дистанцію від місця старту й управляти своїм становищем щодо інших учасників групи. 

Поки розробка перебуває на експериментальній стадії, проте науковці припускають, що в майбутньому роботи, здатні до самоорганізації, будуть використані для усунення нафтових розливів, в дослідженнях морських глибин і планет, а також у військовій розвідці.