Росіяни можуть залишитися без іноземних вітамінів

На цьому тижні російська митниця перестала пропускати через кордон вітаміни, що відносяться до лікарських засобів

Про це пише газета  "Коммерсантъ".

Митники посилаються на рішення Євразійської економічної комісії N119 «Про класифікацію вітамінно-мінерального комплексу згідно ТНЗЕД», приємний 18 липня. По ньому, лікарські вітаміни, які зараз проходять по коду ТН ЗЕД 2106 90 980 3 (вітамінно-мінеральний комплекс), з 17 серпня мають відноситися до коду 21 червня 90920 0, який є в переліку кодів продукції, забороненої до ввезення. 

Інформацію про призупинення поставок підтверджує, зокрема, гендиректор мережі «Доктор Столетов» Анастасія Карпова. На заборонені до ввезення вітаміни припадають 3-4% від обороту мережі. «Власних запасів і запасів наших постачальників повинно вистачити на два-три місяці», - каже вона. 

Про призупинення поставок російських контрагентів вже повідомила німецька Bayer. У середу компанія повідомила у своєму листі, що крім вітамінів «Супрадин» вже потрапили під санкції, вона призупиняє імпорт препаратів «Берокка», «Ельовіт» і «Кальцемін адванс». 

Вітаміни, що відносяться до БАДів, проходять по коду 2106 90 980 9 і потрапили під ембарго з самого початку його дії. 

Вчора віце-прем'єр Аркадій Дворкович пообіцяв виключити зі списку товарів, заборонених до ввезення, деякі БАДи. Але вітаміни-ліки і БАДи - не одне і те ж. За даними DSM Group, в 2013 р весь ринок вітамінів в Росії оцінювався в 332 млн упаковок (20,6 млрд руб.). Основними імпортерами вітамінів-ліків є Німеччина - 10,2 млн упаковок, США - 5,3 млн і Австрія - 4,2 млн упаковок. На вітчизняне виробництво доводилося 127,9 упаковок.