Біля Слов'янська планують збудувати нове селище

Після повного звільнення Сходу України від терористів відбудовою інфраструктури регіону з-поміж інших займатиметься Агентство з відновлення Донбасу

У найперших планах цієї некомерційної організації – будівництво нового селища біля Слов'янська на Донеччині, пише Еспресо.TV з посиланням на ТСН.

Його мають звести замість майже повністю знищеної Семенівки. Крім того, створять відкритий склад будівельних матеріалів, які місцевому населенню видаватимуть безкоштовно. Агенство хоче створити канадець Данило Білак, керуючий партнер юридичної компанії CMS Cameron McKenna LLC. Про це пише forbes.ua.

"Ідея створити агентство, в рамках якого будуть концентруватися роботи з відновлення зруйнованих об'єктів − житлових і нежитлових − народилася близько півтора місяця тому. Ми хочемо сформувати електронну базу таких об'єктів, і розробити прозорий, ефективний механізм відновлення", - пояснює голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута.

У зруйнованій Семенівці планують заново відбудувати все селище, адже там нині зруйновані 260 приватних будинків, що були розташовані поблизу блокпосту.

"Стосовно Слов'янська є ідея не відновлювати зруйновані будинки, які здебільшого вже неможливо відновити, а побудувати нові − за європейськими стандартами, екологічні, із застосуванням енергозберігаючих технологій. Це найкращий спосіб показати різницю між тим стандартом, який був у нас, який є у сусіда, і який прийнято в цивілізованому світі", - зазначив Тарута.

Навіть приблизного бюджету обох проектів – відбудови селища і забезпечення будматеріалів - поки що не оголошують. Провідний аналітик консалтингової компанії "SV Development" Сергій Костецький оцінює витрати на зведення будинку, враховуючи всі європейські стандарти, у 8 тис. грн/кв. м. Якщо ж будматеріали закуповуватимуть оптом, то ціна за "квадрат" зменшиться до 5-6 тис. грн.