Росія хоче скаржитися на Україну у СОТ через недопуск "Газпрому" до газової труби

Депутат Держдуми Росії направив депутатський запит на ім'я голови Міненерго РФ в якому пропонує розглянути можливість подачі скарги проти України до Світової організації торгівлі (СОТ) через утиски прав російських компаній при акціонуванні газотранспортної системи країни

У разі, якщо така скарга буде направлена ​​і розглянута, Україна можуть зобов'язати скасувати заборону на участь вертикально інтегрованих компаній в газотранспортній системі (ГТС) і допустити Газпром до її акціонування, пише російське видання Известия

"Прошу підтримки вашого міністерства для звернення уповноваженого органу уряду РФ до СОТ зі скаргою на порушення Україною своїх зобов'язань по членству в цій організації. Відповідно до прийнятих при входженні в СОТ Україна зобов'язаннями, російським компаніям має бути наданий доступ на ринок послуг з транспортування і зберігання газу України без можливості введення будь-яких обмежень. Можливість введення заборони на участь вертикально інтегрованих компаній в ГТС України (наприклад, ВАТ Газпром) також не передбачена зобов'язаннями України в СОТ. Приймаючи дані обставини до уваги, будь-яке обмеження можливості участі російських учасників ринку в акціонуванні ГТС України або в створюваних СП - операторах ГТС буде порушенням міжнародних зобов'язань даної країни і має бути оскаржене", - відзначає депутат у своєму запиті. 

Читайте також: Чи дістанеться Путіну українська газова труба

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада України у другому остаточному читанні прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України про реформування системи управління єдиної газотранспортної системи України", згідно з яким планується створити дві компанії з управління українською ГТС та підземними сховищами газу, де 51% належатиме державі, а 49% зможуть придбати тільки компанії з Європи або США. Причому Верховна Рада прийматиме до уваги при прийнятті рішення про допуск компаній до проекту список всіх її бенефіціарів. 

За словами голови правління НАК Нафтогаз України Андрія Коболева, прийняття цього законопроекту - це важливий крок, який дозволить зменшити ризики транзиту газу територією України, що виникли через загострення українського-російських відносин. Він вважає, що в обставинах, що склалися залучення до управління газотранспортною системою України провідних західних компаній це єдиний дієвий шлях для захисту енергетичних інтересів України. А для Євросоюзу - гарантія надійності транзиту газу в країни-споживачі. 

Російський депутат не випадково заступився за інтереси російських компаній в Україні. Він вважає, що можливість участі Газпрому в акціонуванні української газотранспортної системи і підземних сховищ газу може привести до досягнення компромісу з оплати газового боргу українською стороною. 

"В умовах, коли Україна не оплачує борг за спожитий російський газ з 2013 року - в розмірі $ 5,3 млрд, вона могла б запропонувати частку в цих активах своїм російським кредиторам в якості можливості оплати палива. У кожному разі, у російських учасників ринку, у відповідність з нормами СОТ, повинна бути можливість входу на ринок зберігання та транспортування газу через Україну, в іншому випадку це є прямим порушенням норм конкуренції на користь компаній ЄС і США", - відзначає Андрій Крутов.