Російські депутати хочуть позбавити Макаревича державних нагород

Депутати Державної думи Росії незадоволені словами і діями лідера російського гурту «Машина часу» Андрія Макаревича, який нещодавно відвідав Донеччину з концертом, та хочуть позбавити його всіх державних нагород

За концерт у Святогорську на Донеччині та «антиросійські» висловлювання в інтерв’ю журналістам лідера «Машини часу» пропонують позбавити всіх звань і ордена «За заслуги перед Вітчизною». Про це розповів депутат від «Єдиної Росії» Євген Федоров, який раніше розробляв спеціальні поправки в законодавство, згідно з якими за антиросійські заклики можна позбавляти держнагород, пише газета «Известия».

Федоров вважає, що співак і композитор Андрій Макаревич вже давно дав зрозуміти, чию сторону займає і якої позиції дотримується.

«Андрій Макаревич давно співпрацює з фашистами. Цей вибір він зробив достатньо давно, ще коли перейшов на сторону ворогів Російської Федерації», - сказав депутат.  

Парламентарій також додав, що питання позбавлення артиста державних нагород має бути розглянуте, а в законодавство повинні бути внесені поправки, що дозволяють позбавити держнагород людини, що стала зрадником батьківщини.

Відзначимо, що засновує держнагороди та нагороджує ними президент Володимир Путін.

Положення про державні нагороди передбачає, що президент Російської Федерації скасовує указ про нагородження, якщо з'ясовується недостовірність або необґрунтованість представлення до нагородження державною нагородою. Державна нагорода та документ до неї, вручений особі, щодо якої видано указ про скасування нагородження, підлягають поверненню до Управління президента Російської Федерації з кадрових питань та державних нагород. Посадові особи, які допустили необґрунтоване подання до нагородження державною нагородою, несуть відповідальність згідно з законодавством. Скасування указу про нагородження не слід плутати з позбавленням державних нагород, що є кримінально-правовою санкцією, застосовуваної за рішенням суду відповідно до статті кримінального кодексу за вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів з урахуванням особи винного.

Навесні цього року депутат Держдуми Євген Федоров підготував поправки до нормативних актів, зокрема в положення про державні нагороди РФ, які спрямовані на позбавлення державних нагород тих громадян, чиї публічні виступи є посяганням на російський суверенітет, недоторканність і територіальну цілісність країни. На думку депутата, таке рішення буде логічним, оскільки особи, які допускають подібні виступи проти Росії і при цьому володіють державними нагородами, своїми діями нівелюють ціну російських медалей і орденів.

Позбавлення нагороди, за його задумом, буде проводитися тільки за результатами судового процесу, в ході якого зловмисність висловлювань і приналежність до «п'ятої колони» власника нагороди буде доведена.