Тищенко: Я не вірю в люстрацію - я вірю в кримінальний кодекс

Керівник Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства вважає законопроект про санкції нефаховим

Про це вона заявила в ефірі Еспресо.TV.

"Він абсолютно не фаховий, хто б що не казав, я юрист двох систем права: маю англійську юридичну освіту й українську. Там дійсно є англійські норми, але вони погано виписані.

Мене хвилює це так зване блокування активів. Тобто заморожування, якщо правильно перекладати. Написано просто: РНБО ухвалює рішення, і активи заморожується. Хто виконує це? МВС, прокуратура? Має виконуватися кримінально-процесуальне законодавство. За нашими законами це має робити суд. А хто зберігає ці активи і як ця особа з ними поводиться? Якщо наклали на заправки "Лукойл" санкції, що станеться з ними? Виконання цих санкцій має бути винятково відповідно до нашого законодавства", - підкреслила вона. 

І додала, що політикам вигідно тримати суспільство у напрузі, а тому нечесних урядовців потрібно не люструвати, а судити згідно з Кримінальним кодексом України. 

"Ось з приводу статей про тих, хто винен у тероризмі або підтримував терористів. Хто має майно на родичах. У нас є статті у законодавстві вже: незаконне збагачення, за тероризм теж статті є. Я не вірю в люстрацію - я вірю в кримінальний кодекс. 

Це вигідно політикам – давати надію людям. Хай люди виходять із прапорами, щоб працювала прокуратура і міліція, а люстрація – це популізм", - зазначила вона. 

Нагадаємо, Олена Тищенко заявила, що залишає свою посаду.