Вчені з'ясували, де живуть інопланетяни

Крихітні сонця і мікроби вказують шлях до позаземних цивілізацій

На цьому тижні вчені висунули одразу дві перспективні версії щодо місця знаходження позаземного життя. Фахівці Каліфорнійського університету вважають, що вони мешкають поруч з космічними тілами - "червоними карликами", а команда дослідників з Центру імені Гельмгольца Мюнхен з дослідження навколишнього середовища і здоров'я (HMGU) пропонує шукати їх в нафті, пише «Ділова столиця».

У свіжому номері журналу International Journal of Astrobiology астрофізики з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі опублікували статтю, в якій обгрунтовують своє припущення про те, що позаземні цивілізації варто шукати по сусідству з космічними тілами, які астрономи називають "червоними карликами", або зірками "класу М".

За словами астрофізика з Каліфорнійського університету Бреда Хансена, який очолив дослідження, до цієї категорії можна віднести близько 70% всіх існуючих в галактиці зірок. Розмір космічних тіл дорівнює 10-20% розміру Сонця і вони досить тьмяні. Тим не менш, навколо них в більшості випадків обертаються планети. Тобто, можливо, що "червоні карлики" - для когось свої сонця. А оскільки у Всесвіті таких зірок безліч, то стільки ж може бути і інопланетних цивілізацій.

Намагаючись з'ясувати, наскільки ймовірна можливість того, що карликові зірки "класу М" призначені для підтримки життя, команда Бреда Хансена зібрала всі відомі про них факти, а потім проаналізувала кілька створених на базі отриманих даних комп'ютерних моделей.

Результати дослідження показали, що поряд з тими зірками "класу М", чия маса приблизно на 50% нижче маси Сонця, можуть в середньому підтримувати життя 4-6 планет. Принаймні, одна з них знаходиться всередині "населеної зони" зірки, а значить, на ній містяться величезні запаси води - аж до 25 разів більше обсягу, ніж на Землі, а, відповідно, на них теоретично може бути життя. "Висока щільність скупчення потенційно жилих планет підвищує шанси на те, що одна з них в кінцевому підсумку дійсно виявиться населеною", - вважає Хансен.

Нове дослідження фахівців німецького Центру ім.Гельмгольца Мюнхен показало, що допомогти знайти інопланетне життя можуть крихітні організми, що містяться в нафті. Свої висновки вчені опублікували в журналі Live Science.

Завжди вважалося, що оскільки нафта - продукт високотоксичний, вона не годиться для підтримки життя. Однак німецькі експерти довели, що мікроби можуть існувати в крихітних краплях води, яка міститься в нафті. Професор Райнер Мекенсток з Центру імені Гельмгольца Мюнхен розповідає, що його команда спробувала вивчити механізми розщеплення нафти, що міститься в озері Піч-Лейк, розташованому недалеко від містечка Ла-Бреа на південному заході Німеччини. Як відомо, нафта може розпадатися на різні органічні речовини, але до цих пір ніхто не задавався питанням, як саме запускається цей процес. Виявилося, що нафту розщеплюють складні мікробні спільноти, які мешкають в краплях нафтової води.

Це відкриття збільшує шанси виявити життя на природних супутниках далеких планет, приміром, на Титані. Дослідження показали, що на поверхні Титана є багато аналогічних Піч-Лейк озер. Відповідно, в них може бути нафта з такими ж, як і на землі мікробами. А де є мікроби, там є життя.

Зрозуміло, все це лише цікаві гіпотези, але вчені не збираються зупинятися на півшляху: найближчим часом вони обіцяють представити світу більш вагомі аргументи існування позаземних цивілізацій на "червоних карликах" і Титані.