ЄС компенсує 125 млн євро аграріям, які потрапили під санкції Росії

Європейська комісія введе в дію комплекс заходів для захисту ринку сільськогосподарських товарів від російських санкцій

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на спеціальну заяву комісара ЄС з сільського господарства Дачіан Чолош.

"Європейська комісія оголошує виняткові заходи підтримки для виробників ЄС фруктів і овочів, що швидко псуються" - йдеться в повідомленні.

"Беручи до уваги ситуацію на ринку, що сталася через російські санкції, починаючи від сьогодні я ініціюю надзвичайні заходи, які дозволять скоротити пропозицію на ринку плодово-овочевої продукції. Всі виробники вказаних продуктів матимуть право застосовувати ці заходи", - заявив комісар, додавши, що ініціатива ЄС дозволить запобігти різкому падінню цін на внутрішньому ринку.

Відповідно до заяви комісара, Євросоюз має здійснити інтервенцію на сільськогосподарському ринку, викупивши надлишкову пропозицію тих овочів та фруктів, які швидко псуються. Продукти, які були викуплені Єврокомісією, згодом будуть розповсюджуватися безкоштовно. Детальний порядок безкоштовного розповсюдження продукції наразі не оприлюднюється. Як правило, продукти, викуплені в рамках інтервенцій, лишаються в ЄС та потрапляють до незаможних верств населення.

Речник Єврокомісії Роджер Уайт додатково повідомив, що надзвичайні заходи почнуть діяти від 18 серпня та триватимуть до кінця листопада.

Загалом ЄС має намір витратити до 125 млн євро для інтервенцій на ринок овочів та фруктів.

Перелік товарних найменувань, що підпадають під заходи, включатиме помідори, моркву, червоні фрукти, перець,цвітну капусту, гриби, виноград, огірки та інші сезонні культури, для яких немає варіантів зберігання та постачання на альтернативні ринки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Єврокомісія має в розпорядженні фонд в 400 млн євро для компенсації європейським аграріями втрат у зв'язку з продовольчим ембарго, введеним Росією у відповідь на санкції Заходу".