Ассанж хоче залишити посольство Еквадору, але боїться екстрадиції у США

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж зможе покинути посольство Еквадору в Лондоні, де у нього почалися проблеми зі здоров'ям, лише коли буде впевнений, що зможе уникнути екстрадиції в США.

Про це повідомляє Росбалт з посиланням на агенцію France Presse.

"Ассанж покине посольство після того, як будуть узгоджені умови, що виключають його екстрадицію в США", - заявила адвокат Ассанжа Дженніфер Робінсон.

Напередодні Ассандж заявив на прес-конференції, що може покинути посольство Еквадору в Лондоні найближчим часом. За його словами, нещодавно в британському законодавстві були прийняті поправки, які можуть дозволити йому покинути територію дипмісії.

Останні два роки Джуліан Ассанж не покидає територію посольства Еквадору в британській столиці, де він попросив притулку 19 червня 2012, щоб уникнути екстрадиції до Швеції. Там творця і головного ідеолога WikiLeaks підозрюють у злочинах сексуального характеру. Сам Ассанж відкидає всі звинувачення на свою адресу і називає їх політично мотивованими. Він побоюється, що Стокгольм депортує його до США, де йому загрожує до 35 років в'язниці за звинуваченнями в шпигунстві і несанкціонованої публікації секретних документів держдепартаменту.

Британська влада заявляє, що 43-річний Ассанж буде затриманий, як тільки покине посольство Еквадору, оскільки він порушив приписи місцевого суду, що стосувалися умов його звільнення під заставу на час юридичних розглядів.