У Туреччині у сутичці з поліцією загинув курд

У містечку Лідже на південному сході Туреччини один курдський маніфестант був убитий і двоє отримали поранення в ході запеклих зіткнень з поліцією, що проводила операцію по знесенню пам'ятника курдському революціонеру, колишньому лідеру Робочої партії Курдистану (РПК) Махсуму Коркмаза, лідера курдського повстання 15 серпня 1984 проти турецького уряду.

Як повідомив представник місцевих сил безпеки, операція проводилась на підставі постанови судді міста Лід же, - передає ІТАР-ТАСС. В теж час, за даними ЗМІ, рішення про знесення пам'ятника було прийнято під тиском турецьких націоналістів, які виступають проти незалежності курдів.

Повстанська РПК, що базується на окраїнах Туреччини та Іраку, має кілька тисяч озброєних активістів, які з 1984 року ведуть боротьбу з турецьким урядом за створення курдської автономії. За різними даними, за період конфлікту загинуло до 45 тисяч курдів. В березні 2013 року РПК оголосила про припинення вогню в рамках мирних переговорів з властями Анкари, які поки не привели до якого-небудь угоди.