Для армії США розробили камуфляж, котрий міняє колір

Новий камуфляж здатний змінювати колір так само швидко, як і живий восьминіг

Група вчених з Техасу, Іллінойсу та Китаю створила кардинально новий вид камуфляжу на основі термочутливого барвника. Матеріал, прототипом якого стала біологічна система живих восьминогів, виглядає чорним при низьких температурах і прозорим при високих. Розробки виконувалися на замовлення Міністерства оборони США, яке також фінансувало дослідження, повідомляє „Ділова столиця”.

Як відомо, восьминоги, каракатиці та інші види морських істот мають дивну здатність змінювати свій колір і формувати візуальні образи на поверхні шкіри, які дозволяють зливатися з навколишнім середовищем. Роджер Хенлон, провідний фахівець з Лабораторії морської біології американського університету Брауна досконально вивчив системи шкіри восьминога, принципи, за якими вона міняє забарвлення, і передав результати дослідження команді вчених. А ті втілили їх у новому захисному матеріалі.

Керівник Відділу з досліджень матеріалів університету Іллінойсу Джон Роджерс розповідає, що основою системи камуфляжу стала багатошарова тонкоплівкова структура, поділена на пікселі, подібно рідкокристалічному дисплею. Верхній шар містить чорний барвник, який при незначному підвищенні його температури стає прозорим. Нижче шару барвника розташовується срібний світловідбиваючий рівень. Під ним знаходиться безліч кремнієвих діодів, що нагріваються при пропущенні через них електричного струму. Базою цього гнучкого багатошарового сандвіча став масив світлочутливих фотодетекторов, відділених від трьох верхніх шарів прозорим гнучким полімером. Незважаючи на безліч компонентів, матеріал дуже тонкий - всього в два рази за волосину.

При потраплянні світла на фотодатчик генерується керуючий сигнал, через який на кремнієві діоди подається електричний струм певної величини. Діоди розігріваються, і шар верхнього барвника стає прозорим, пропускаючи назад відбите від срібла світло. Оскільки плями світла, що падає на шар фотодатчиків, можуть міняти свою форму, система адаптивного камуфляжу практично моментально реагує, змінюючи колір своїх пікселів у відповідних місцях.

Зараз творці захисного матеріалу працюють над тим, щоб максимально збільшити набір кольорів, які використовує система (зараз це тільки чорний і білий) - зрозуміло, двокольоровий камуфляж дуже примітивний у порівнянні з вражаючими здібностями восьминога. Для зміни кольору замість тепла планується задіяти електричні поля і альтернативні барвники, які можуть імітувати безліч відтінків. Крім того, камуфляж буде доповнений камерами високої роздільної здатності та інфрачервоними датчиками, що істотно розширить його функціональність і можливості.