Лікування новим препаратом від лихоманки Ебола дає обнадійливі результати

В Ліберії троє лікарів, які почали приймати ZMapp - експериментальні ліки від лихоманки Ебола, демонструють ознаки одужання, заявили у вівторок офіційні особи

Однак медичні фахівці попереджають, що поки вони не впевнені в ефективності препарату, передає РБК з посиланням на AFP.

«Лікарі повідомили Міністерству інформації Ліберії, що прогрес «помітний», - йдеться в заяві міністерства. У ній наголошується, що пацієнти проявляють «дуже позитивні ознаки одужання».

Раніше повідомлялося, що експериментальний препарат ZMapp введений трьом лікарям, хворих на  лихоманку Ебола. Лікарі Зукуніс Айрленд і Авраам Борбор з Ліберії, а також доктор Арон Спейс Ічукву з Нігерії стали першими африканцями, які отримали нові ліки.

Існуючі в даний час препарати здатні тільки полегшити симптоми хвороби, такі як лихоманка, блювота і кровотеча, проте вакцини проти Еболи не існує. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомила, що поки створені 10-12 доз нового препарату, і існують серйозні етичні питання, хто першим повинен отримати доступ до ліків. Медики, які прагнуть зупинити поширення лихоманки, часто працюють в переповнених і погано обладнаних клініках і нерідко заражаються самі. ВООЗ вважає, що вірусом Ебола заражені більше ніж 170 медичних працівників і, щонайменше, 81 з них померли. В даний час рівень смертності від вірусу Ебола дуже високий - гине до 90% хворих.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на 15 серпня, кількість загиблих від лихоманки Ебола в Західній Африці досягла 1 тис. 145 людей, ще 2 тис. 127 інфіковані.

Спалах лихоманки була зареєстрована в березні в Гвінеї. Пізніше захворювання поширилося на Ліберію і Сьєрра-Леоне. У цих країнах як і раніше фіксуються нові випадки зараження. Минулого тижня перший випадок зараження лихоманкою Ебола був зафіксований у Гонконгу. Надзвичайний стан у зв'язку з хворобою було оголошено в Нігерії, Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне.

ВООЗ визнала лихоманку Ебола надзвичайною ситуацією світового значення. Лихоманка дуже заразна, крім того, в країнах, де вона набула поширення, дуже слабо розвинена система охорони здоров'я.