На Донбасі через бойові дії зупинили роботу понад 30 шахт

Дев'ять шахт на Донбасі зупинені через затоплення у зв'язку з обмеженнями подачі електроенергії

Про це повідомив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков, пише Еспресо.TV з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, за його даними, наразі не працюють шахта імені Мельникова, шахтоуправління" Луганське "державного підприємства" Луганськвугілля ", ш / у" Жовтневий рудник "державного підприємства" ДВЕК "та інші.

"Це наслідки відключення електроенергії: розбиті лінії електропередач, трансформаторні підстанції, немає можливості відкачувати воду", - сказав Зюков.

За його словами, загалом в даний час в регіоні через бойові дії не працюють близько 30-35 шахт.

"Бандити спеціально стріляють по домівках мирних жителів, по об'єктах шахт, обстрілюють автобуси з гірниками. Приїжджати на роботу і трудитися в таких умовах небезпечно. Тому в місцях ведення бойових дій видобуток вугілля припинена", - зазначив перший заступник міністра.

Частина шахт призупинили роботу через крадіжку бойовиками вибухівки. При цьому два заводи, що випускають вибухівку, в даний час знаходяться під контролем збройних банд.

"Є шахти, які не працюють через відсутність вибухових речовин і засобів підривання. Вибухівку в Україні випускають два заводи - в Донецьку і Красному Лучі. Обидва захоплені терористами. На шахтах, де використовують буропідривний спосіб проходження виробок, вибухівка закінчилася, і взяти її поки ніде", - сказав Зюков.

За його оцінкою, через бойові дій держава тільки в липні недоотримала від діяльності шахт 297 млн грн. При цьому з травня шахти не видобули заплановані 420 тис. тонн вугілля, у тому числі в липні - 315 тис. тонн.

Нагадаємо, в липні  видобуток вугілля в Україні у зв'язку з бойовими діями на Донбасі впав на 21,6% (на 1537000 тонн) порівняно з липнем 2013 року - до 5 млн 583,9 тис. тонн.