Одеському припортовому заводу дозволили купувати дешевий реверсний газ

Державний Одеський припортовий завод (ОПЗ) отримав доступ до дешевого реверсного газу

З липня цього року ОПЗ почав напряму закуповувати природний газ, що поставляється в Україну з Європи, повідомив чиновник Міністерства енергетики та вугільної промисловості, пише Liga.net.

Така схема дозволяє держпідприємству економити $ 150 на кожній тисячі кубометрів або більше $ 12 млн на місяць. Продає газ заводу найбільший енергетичний концерн Німеччини E.ON. 

Одеський припортовий завод - найбільше хімічне підприємство України. Основна продукція компанії - аміак і аміачна селітра, 90% якої йде на експорт. ОПЗ більше інших українських хімзаводів залежить від ціни природного газу, частка якого в собівартості продукції заводу складає близько 80%. Тому будь-яке підвищення цін на сировину моментально веде до скорочення виручки компанії. 

Щоб підтримати державне підприємство, ОПЗ дозволили імпортувати газ, що надходить в Україну в реверсному напрямі через Угорщину. З липня цього року Одеський припортовий завод почав закуповувати газ у компанії E.ON Energy Sales GMBH, "дочки" найбільшого енергетичного холдингу Німеччини E.ON. Раніше німецький концерн, який у 2013 році закупив у Газпрому більше 19 млрд газу, що не поставляв "блакитне паливо" в Україні. 

Цей газ обходиться ОПЗ на $ 150 дешевше, ніж якби завод купував сировину на внутрішньому ринку. "За підсумками липня ОПЗ закупив близько 85 млн кубометрів газу з ЄС по $ 330-335 за тисячу кубометрів", - розповідає чиновник. C урахуванням витрат на транспортування кінцева ціна газу для заводу складе близько $ 360 за тисячу кубометрів. 

Цього об'єму достатньо для роботи заводу. За даними Нафтогазу, якими володіє в червні-липні споживання газу ОПЗ складало 60 і 70 млн кубометрів відповідно. В цілому за перші сім місяців Одеський припортовий закупив понад 700 млн кубометрів газу.