Забужко вважає, що парад на День Незалежності має бути обов’язковим

Українська письменниця Оксана Забужко прокоментувала відзначання Дня Незалежності

Оксана Забужко на своїй сторінці у "Фейсбук" закликала до свідомого та нефальшивого святкування Дня Незалежності та обов’язкового вшанування пам’яті полеглих, повідомляє Еспресо.TV.

«Парад - обов'язковий, так. Конче. Нема армії без парадів, а для армії, котра воює, він важливий подвійно, морально й символічно. (Варто нагадати, що військові паради на День Незалежності в нас перестав проводити Янукович - у 2010-2013 рр. їх не було, і якщо комусь сильно пече продовжити справу роззброєння й здачі України Кремлю, то маршрут відомий - чемодан, вокзал, Ростов)», - написала вона.

Так само обов’язковим на думку Оксани Забужко є всенародна хвилина мовчання й молебень за полеглих.

«День Незалежности, що відзначається ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, має стати - Днем Національної Єдності: не лубково-совкової ("народ-і-партія-єдіни"), а дійсно екзистенційної, шевченківської - "і мертвих, і живих, і ненарожденних". Тільки тоді це буде - День Сили. Тож, будь ласка, - без поплавщини, без кічу і, головне, - без фальшу (!)», - зазначила письменниця.

Також вона додала, що дуже хочеться, щоб цього дня країна вклонилася всім матерям, які віддали на олтар нашої незалежності найдорожче, що мали, - своїх дітей. «Це важливо з багатьох причин. Важливо і як чіткий (давно потрібний!) меседж від влади, ЗА ЩО МИ ВОЮЄМ - за незалежність, так (то з меркелями-штайнмайєрами можна дипжуйку жувати, а своїй країні пора озвучувати найбільш "структуротворчі" речі чесно і вголос!), і, може, ще важливіше - як символічне всім нам, від наших матерів, благословення - на перемогу (це теж екзистенційна штука, і теж вимагає - щирости й такту)», - написала Оксана Забужко.

День Незалежності, на думку письменниці, є великим днем і великим шансом для країни згуртуватися й зміцніти. 

Наприкінці вона зазначила: «І дуже хочеться сподіватись, що організатори його не змарнують».

Нагадаємо, раніше Забужко казала, що всі порядні росіяни загнані в дзюри, як миші, і по телеекранах не світяться.