Президент Еквадору підтвердив надання притулку засновнику WikiLeaks

Президент Еквадору Рафаель Корреа підтвердив у вівторок надання притулку засновнику сайту WikiLeaks Джуліану Ассанжу, проте відзначив, що вирішення конфліктної ситуації повністю залежить від Великої Британії

"Ситуація з Ассанжем може бути вирішена вже завтра, якщо Великобританія дасть йому перепустку, щоб покинути країну", - цитує заяву Корреа під час візиту до Гватемали РИА-Новости.

Ассанж переховується в посольстві Еквадору в Лондоні з червня 2012 року, коли британський суд ухвалив екстрадувати його до Швеції, щоб допитати у справі про злочини сексуального характеру. Еквадор ухвалив рішення надати Ассанжу притулок, однак влада Великої Британії повна рішучості "виконати зобов'язання" перед Швецією. Перед будівлею посольства постійно чергує наряд поліцейських.

За словами Корреа, в США є представники впливових кіл, які виступають навіть за смертну кару для Ассанжа, що порушує міжнародні права людини.

В США гучний скандал навколо порталу WikiLeaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США. В конфіденційних матеріалах, викладених на сайті 29 листопада 2010 року містилися, зокрема, досить невтішні висловлювання на адресу світових лідерів. До цього WikiLeaks опублікував десятки тисяч документів про дії американських військовослужбовців в Іраку і Афганістані.