У "Київенерго" лякають, що через бойлери будуть вимикати світло в будинках

В умовах масової установки киянами бойлерів і електрообігрівачів кількість штатних відключень житлових будинків від електрики збільшиться

Про це повідомили в "Київенерго", пише ДеПо.

"У будинках старої забудови 60-70 років електромережі старі і розраховані на 2-3 кВт. При цьому тільки одна працююча пральна машина споживає 2 кВт електроенергії", - повідомили ДеПо в прес-службі компанії. 

За їх інформацією, вже чотири місяці фахівці «Київенерго» проводять перевірки та підготовку всього електричного господарства столиці до опалювального сезону: електричних мереж, трансформаторних і розподільних підстанцій. Закінчуються роботи по масштабної реконструкції вузлової підстанції «оленівських 110 кВт" (Подільський р-н). Її потужність становить 56 мВт. 

"Тобто ми створюємо великий запас потужності, щоб підключати нові будинки і підприємства, які будуть побудовані в центральних районах столиці, а також щоб забезпечити надійне електропостачання існуючих споживачів з урахуванням природного росту електроспоживання", - заявляють у компанії. 

Також цього року «Київенерго» зайнялося відновленням і ремонтом електричних мереж, які тягнуться від трансформаторних підстанцій до електрощитових житлових будинків. «Цього року близько 180 млн грн буде направлено на реконструкцію мереж для забезпечення надійного електропостачання споживачів. Роботи ведуться в Шевченківському, Оболонському, Святошинському та Подільському районах. Крім того, близько 44 млн грн буде освоєно за статтею "Ремонти», - повідомляють в «Київенерго». 

Однак головна проблема в іншому - за технічний стан внутрішньобудинкових електричних мереж, які підходять до кожної квартири, відповідають ЖЕКи. 

"Якщо "Київенерго" щороку робить заміну, ремонт і профілактику своїх електромереж, то ЖЕКи цього практично не роблять. Для того, щоб зменшити ризик виникнення аварійних ситуацій, необхідно в терміновому порядку підвищити надійність внутрішньобудинкових мереж, щоб не допустити аварій", - вважають в« Київенерго ». 

На думку представників компанії, в нинішній ситуації самі кияни повинні подбати про те, щоб раціонально використовувати електрику і не перевантажувати електромережі своїх будинків. 

"Якщо ви вже вирішили гріти воду за допомогою бойлера, то, щоб не пошкодити мережі, необхідно, перш за все, купувати бойлери невеликого навантаження, приблизно до 1 кВт. Нехай він довше гріється, але він не спалить вашу мережу. Щоб не пошкодити мережі, також не слід його включати в період максимального навантаження - це вечірній і ранковий максимум, коли людина збирається на роботу і коли повертається з неї. Програмуйте ваші бойлери або пральні машини на нічний режим роботи", - радять в компанії.